Svenskar mår förträffligt

Svenskar hör till de friskaste i Europa. Vi är också bland de gladaste – inte bara när det går bra i idrott. Bild: IBL

Svenskar hör till de friskaste i Europa. Vi är också bland de gladaste – inte bara när det går bra i idrott. Bild: IBL

Vi har det riktigt bra här i Sverige. Det går att utläsa i den sjunde upplagan av ESS, European Society Survey, som tagit reda på hur invånarna i 20 europeiska länder samt Israel ser på sin hälsa och livssituation.

Svenskarna anser sig ha god hälsa och vi placeras därför i toppskiktet efter irländarna och schweizarna som tycker sig må ännu lite bättre.

Våra svenska hjärtan hör till Europas friskaste och en förklaring kan vara att endast 15 procent av befolkningen röker. Så låg är siffran inte i något annat av de jämförda länderna. Dessutom rör vi på oss mer än Europagenomsnittet.

Att vi skulle vara deppiga stämmer inte heller. Tvärtom så är det vi här uppe i Norden som är lyckligast i hela Europa. Finnarna och norrmännen är de som anser sig ha allra bäst psykisk hälsa, medan vemodet tycks ha intagit Portugal. Där anser sig var tredje kvinna ha varit deprimerad den senaste veckan, vilket är dubbelt så många som i Sverige. Öst- och sydeuropéerna säger sig generellt vara mer nedstämda.

I de flesta länder, bortsett Finland och Norge, är det fler kvinnor än män som känner tungsinne och lider av huvudvärk. Delvis hänger hälsan samman med sociala och ekonomiska villkor.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter