Månen

Visste du att sammanlagt tolv personer har besökt månen? Och att månen är nästan lika gammal som jorden? Läs fler fakta om månen här.

Måne

Månen

Månenär ett karg och öde klot utan atmosfär. Den kretsar runt jorden och vänder alltid samma sida mot oss.

Månen har besökts av människor totalt sex gånger och den är tills vidare det enda främmande klot som människan har satt sin fot på. Totalt har tolv människor gått på månen. Det skedde åren 1969 till 1972, och alla tolv astronauter var amerikaner.

Astronauterna utförde vetenskapliga försök och tog med sig totalt 382 månstenar och stoft tillbaka till jorden. Månstenarna används i dag i vetenskapliga försök.

Månen har brännheta dagar och iskalla nätter

Temperaturen på månens yta varierar mycket. På dagen kommer den upp på 100 grader, och på natten faller den till nästan minus 200 grader. Månnätterna är så kalla på grund av att månen inte har någon atmosfär som kan hålla fast värmen när solen går ned.

Lär dig mer om månförmörkelse.

Första människans på månen
© Shutterstock

Astronauternas fotavtryck finns kvar på månen

Månens yta består av klippor som är täckt av fint stoft. I stoftet kan man fortfarande se avtryck från astronauternas stövlar och månbilar, då det på månen finns varken vind eller regn som skulle kunna sudda ut spåren. Vilket också skulle kräva en atmosfär.

Det sker heller aldrig jordbävningar eller vulkanutbrott på månen. Det beror på att månen är så liten att även om dess inre startade med att vara varmt och flytande, precis som jordens, har det nu svalnat.

Bildad i krock av klot

Forskarna menar att månen är nästan lika gammal som jorden, och att den bildades genom att ett annat klot krockade med jorden och slog av en bit av jorden. Den biten blev, tillsammans med klotet som träffade jorden, månen.

Månens omloppsbana är låst fast till jorden på det sätt att månen alltid vänder samma sida mot jorden.

Månens faser

Månens faser

Månens faserdefinieeras utifrån månens placering i förhållande till solen och jorden. Månen sägs ha fyra faser:

Nymåne: Månen ligger mellan jorden och solen och dess mörka sida vänder mot jorden. Där är månens ljusstyrka sedd från jorden som minst.

Tilltagande måne: Gradvis kan man se en större och större del av månen som lyses upp av solen.

Fullmåne: Jorden ligger mellan månen och solen och månen sett från jorden är upplyst av solen.

Avtagande måne: Gradvis kan man se en mindre och mindre del av månen som är upplyst av solen.

Människan har alltid iakttagit månens faser och tidigare kulturer har använt faserna från nymåne till fullmåne för att mäta tiden och hålla ordning på årets gång.

Detta har krävt kalendrar och arbetat med dessa ledde till den första formen av astronomi. Senare har förutsägelser av solförmörkelser tillkommit, och med tiden har det utvecklats till en särskild vetenskap.

Månen skiftar färg

Månen skiftar färg

När månen står lågt vid horisonten är den rödare än när den står högt på himlen.

Det beror på att jordens atmosfär sprider ljuset. Den spridningen är färgberoende, vilket gör att det kortvågiga blå ljuset sprids mycket mer än det långvågiga röda ljuset.

När månen står lågt på horisonten ska dess ljus passera genom ett förhållandevis tjockt lager atmosfär innan det når fram till ögat hos betraktaren. På vägen sprids det blå ljuset i alla riktningar och därför är det ljus som når fram till ögat främst det röda.

När månen däremot står högt på himlen ska dess ljus endast passera genom ett relativt tunt lager av atmosfären. Större delen av det blå ljuset från månen når därför fram till betraktaren tillsammans med övriga färger – vilket gör att månen ser vit ut.

Det är samma fenomen hos solen, som också nästan lyser vit när den står högt på himlen, medan ljuset är rödare vid soluppgång och solnedgång.

Missa inte århundradets månförmörkelse

När månen glider in i jordens skugga den 27 juli och blir blodröd kan du uppleva 2000-talets längsta totala månförmörkelse. Och just nu har du chansen att uppleva årets astronomiska händelse från första parkett tillsammans med Illustrerad Vetenskap.

Vi har just nu det perfekta erbjudandet till dig som vill se blodmånen på nära håll. Du får:

  • En kraftfull handkikare – så att du kommer nära månens kratrar.
  • Din guide till månen – ett digitalt specialnummer, som närstuderar vår naturliga satellit.
  • Din guide till stjärnhimlen – så att du vet vart du ska rikta kikaren under resten av året.
  • Två nummer av Illustrerad Vetenskap – så att du vet exakt vad du tittar på.

Lös in ditt erbjudande här