Tio saker du inte visste om björkar

Musöron – nyutslagna björklöv.  Bild: IBL

Musöron – nyutslagna björklöv. Bild: IBL

1.
Enligt Skogsstyrelsen finns Sveriges högsta björk – 33,5 meter – i Arvika kommun. 

2.
Vårtbjörken (Betula pendula) är en av de tre björkarter som finns i Sverige. Glasbjörken (Betula pubescens) är lättare att klyva än vårtbjörken eftersom den har rakare fibrer. Fjällbjörken (Betula pubescens fortuosa) är en variant av glasbjörken. 

Dvärgbjörken (Betula nana) är ­Sveriges tredje björkart.

Har du bara en grundeld, går det bra att elda med frusen färsk björkved trots att temperaturen är tolv minusgrader eller lägre.  Bild: IBL

Har du bara en grundeld, går det bra att elda med frusen färsk björkved trots att temperaturen är tolv minusgrader eller lägre. Bild: IBL

3.
Sprängticka är en aggressiv parasitsvamp som växer på ungefär en av 5 000 björkar. Inom hälsokost kallas den för chaga och har använts sedan 1500-talet som medicinalväxt.

Sprängticka är en parasitsvamp som angriper björk.  Bild: Herbert Baker

Sprängticka är en parasitsvamp som angriper björk. Bild: Herbert Baker

4.
Björkar är törstiga träd. En normalstor björk kan suga i sig cirka 400 liter under en sommardag. En stor björk med en stamdiameter på 50 centimeter kan dricka det dubbla.

5.
Björklöven innehåller ett tvålämne som gör att de kan användas som tvättmedel. Om man lägger ett klädesplagg i en plastpåse tillsammans med björklöv och lite vatten, skakar påsen med jämna mellanrum, så blir klädesplagget väldoftande och renare.

6.
Björkved har ett högt energiinnehåll och det går att elda med färsk björkved även vid många minusgrader. Förutsättningen är dock att det finns en grundeld.

7.
När tjälen släpper kan björken tappas på sav. På ett par timmar kan man få flera liter som kan användas till måltidsdryck eller kokas till sirap, liknande den populära lönnsirapen. Man kan också jäsa saven till björksavsmjöd.

Björkar kräver mycket ljus men släpper även igenom en hel del ljus så att andra, lägre växter kan leva i dess närhet. Bild: Willow

Björkar kräver mycket ljus men släpper även igenom en hel del ljus så att andra, lägre växter kan leva i dess närhet. Bild: Willow

8.
Björkar avverkas oftast vid 60-80 års ålder, men de kan bli upp emot 300 år gamla. 

9.
Vad är det nu de ny­utslagna björklöven kallas? Just det – musöron!

10.
Ryssolja kan man koka på den mörka, grova barken som sitter långt ner på björken. Tillvägagångssättet är detsamma som vid kokning av tjära.

Ryssolja har en stark doft och användes bland annat inom den ryska och sovjetiska armén till att smörja in läder.

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 8 - 2016

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter