Tio saker du inte visste om Bockstensmannen

Bild Peter Lindberg

Bild Peter Lindberg

1. 
Förutom skelett och hår består hans kvarlevor av en del hud- och muskelbitar. Även hjärnan och några av naglarna är bevarade. 

2. 
Genom överkroppen hade tre pålar drivits, antagligen för att förhindra att den döde spökade. Den bäst bevarade pålen är av ek och har slagits genom hjärtat. De andra två pålarna var av björk. 

3. 
Hans skostorlek bedöms ha varit ungefär 42. 

4. 
Runt 172 centimeter lång uppskattas Bockstensmannen ha varit.

5.
Av kläderna att döma tillhörde Bockstensmannen det högre samhällsskiktet, dock inte det allra högsta eftersom hans kläder var av ylle och inte dyra importerade tyger såsom siden.
 
6.
Att Bockstensmannen inte hade något fysiskt krävande yrke vittnar hans smäckra skelett med små muskelfästen om. Han var alltså inte särskilt muskulös. Och han hade även början till den reumatiska ­sjukdomen DISH som ofta sätts i samband med en stillasittande livsstil.
 
7.
Bockstensmannen var troligen högerhänt.
 
Bild Sebbe

Bild Sebbe

8.
När kroppen hittades i Bockstens mosse i Halland 1936 miss­tänktes brott – vilket kanske stämmer, men det är i så fall ett sedan länge preskriberat mord. Den så kallade Bockstensmannen dog nämligen troligen någon gång mellan 1350 och 1370 – alltså under medeltiden.
 
9.
Bockstensmannen är berömd för sitt axellånga lockiga hår, en frisyr som var högsta mode när han levde. Idag är det mörkrött, missfärgat av mossens sura humussyror. Förhoppningsvis kan framtida dna-analyser avslöja hans naturliga hårfärg. Uppmätta hårstrån är 14 centimeter långa.
 
10.
Bockstensmannens kläder är den mest fullständigt bevarade mansdräkten i Europa från denna tid och består av kjortel, mantel, hosor, fotlappar, skor, struthätta, läderbälten och knivslidor samt några mindre objekt. Plaggen är tillverkade av ylle och i en teknik kallad 3-skaftad kypert och därefter valkat, alltså filtat. Underkläder som kjortel och brokor saknas däremot. De var troligen av linne och har därför multnat bort.

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 11 - 2015

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter