Tio saker du inte visste om humlor

1.
Humlor kan, som vi alla vet, flyga även om myten om att de är för tunga med för små vingar fortfarande lever kvar. Men liksom de flesta andra insekter kan de däremot inte glidflyga som majoriteten av fåglar kan.

2.
Tittar man riktigt nära på en humla kan man ibland ha ­turen att se de så kallade pollenbyxorna – pollenkorn som kammats bort från pälsen och samlats ihop till en boll och fastnat på bakbenens utsidor. Det är ett smart sätt att transportera pollen.

3.
Det är bara de nya drottningarna som övervintrar. Den gamla drottningen och de gamla hanarna dör på hösten. De nya drottningarna är redan befruktade och börjar söka nytt bo så fort de vaknar upp ur vinterdvalan.

4.
Humlorna är oftast fredliga om de inte blir störda, men honorna har en gadd utan hullingar som de kan sticka flera gånger med. Ett humlestick brukar ge en liten rodnad och svullnad, om man inte är överkänslig. Humlans gift är mycket svagare än honungsbiets.

5.
Humlor är starka varelser och klarar av att flyga även när vindhastigheten närmar sig fyra meter i sekunden. Honungsbin har svårigheter med att ta sig fram redan vid två meter i sekunden.

6.
Olika humlearter (finns cirka 40 arter i Sverige­) har olika längd på tungan. Det är tungans längd som avgör vilken blomma humlan väljer att suga nektar från. Vissa humlor biter helt sonika hål på blomman och suger i sig nektar den vägen.

7.
Drottningen behöver mycket pollen på våren, då det går åt energi för att leta efter en bra boplats och för att snabbt kunna utveckla sina ägg. De ­proteinrika pollen­kornen är också bra mat för larverna.

8.
I ett välskött och bra humlebo finns det dörrvakter. Några humlor står på vakt vid ingången och ser till att inga ovälkomna gäster tar sig in i boet.

9.
Oftast samlar humlorna nektar inom 500–700 meter från boet, men om det ­kniper kan de som längst flyga två ­kilometer.

10.
Humlor kan producera sin egen värme och en aktiv humla har en kroppstemperatur på närmare 40 grader. Det är därför man kan se en humla sakta flyga fram när den första snön faller. Det finns till och med två humlearter, polarhumlan och tundrahumlan, som lever i arktiskt klimat.

Material från
Allt om Vetenskap nr 7 - 2016

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter