Tio saker du inte visste om spindlar

Goliatspindel  – en rätt saftig sak.

Goliatspindel – en rätt saftig sak.

1.
Spindlar är ordentliga, nästan smått pedantiska rovdjur. De städar sitt nät med jämna mellanrum och rensar bort gamla matrester och annat skräp som fastnat i de klibbiga trådarna. De två främre benparen jobbar effektivt med att greppa skräpet och slänga bort det från nätet.

2.
Araneus diadematus, korsspindeln, är en av de största spindelarterna i Sverige. Honorna är, som ofta inom spindelarter, störst och kan bli upp emot 18 millimeter. De känns lätt igen på den vita färgteckningen som liknar ett kors. En annan stor spindel är kärrspindeln, Dolomedes fimbriatus. Honans­ kropp kan bli över 20 millimeter lång.

3.
Inte alla spindlar använder sig av fångstnät. Krabbspindlarna tillhör de spindlar som istället sitter stilla och väntar på att ett lämpligt byte ska komma inom räckhåll. Då greppar krabbspindeln bytet med sina framben och förlamar det med ett giftigt bett. Vissa arter av krabbspindeln, som blomkrabbspindeln, kan till och med ändra färg för att smälta in i omgivningen. Det tar dock 24 timmar för spindeln att ändra färg.   

4.
Trumspindeln, Anyphaena accentuata, är den enda arten inom familjen spökspindlar som finns i Sverige. Hanen trummar med bakkroppen mot löven för att locka till sig honor. Det blir ett slags surrande ljud som kan höras av människor och kanske det spöklika ljudet har gett spindeln dess namn. Att den dessutom har ett spöklikt mönster på bakkroppen gör ju inte saken sämre.

5.
Alla spindlar kan producera tråd även om alla inte använder den till att spinna vackra fångstnät med. Vissa använder tråden som en slags livlina om de skulle falla av en blomma eller liknande. Andra spindlar, som jagar från blommor eller buskar, firar ner sig själva och sitt byte till marken med tråden för att hitta en mer privat matplats i marknivå.

Korsspindel, Araneus deadematus, en av Sveriges största spindlar, är lätt att känna igen.

Korsspindel, Araneus deadematus, en av Sveriges största spindlar, är lätt att känna igen.

6.
Goliatfågelspindel (Theraphosa blondi) är en av världens största spindlar och kan ha ett benspann på upp till 25 centimeter. Det är i alla fall världens tyngsta spindel. En goliatfågelspindel som hölls som husdjur, en hona vid namn Rosi, vägde hela 175 gram. Vanligtvis väger dessa spindlar mellan 50 och 60 gram. Trots sitt namn äter spindeln sällan­ fåglar, men gärna små reptiler, insekter och ibland groddjur. Den ligger i bakhåll för att sedan jaga sitt byte och med sina 20 millimeter långa huggtänder injicera giftet i bytet. Trots storleken på huggtänderna och giftet, sägs ett bett från denna spindel inte vara värre än ett getingstick. För en människa alltså...

7.
Av de cirka 30 000 kända spindelarter i världen är ungefär­ 800 fågelspindlar. Med fågelspindlar menar man arter tillhörande familjen Theraphosidae som jagar sitt byte och inte fångar dem i nät.
Alla fågelspindlar är giftiga, men det finns inga uppgifter om att någon människa har dött av ett fågelspindelbett.

Den fågelspindel som av vissa räknas som den farligaste för människan är Sri Lankas ornamenterade fågelspindel (Poecilotheria fasciata). Ett bett från denna fågelspindel kan ge allvarliga kramper, illamående och smärtor. Smärtan vid bettet kan sitta i mycket lång tid. Dock har ingen människa vad man vet någonsin dött av ett bett från en fågelspindel!

Den fågelspindel som av vissa räknas som den farligaste för människan är Sri Lankas ornamenterade fågelspindel (Poecilotheria fasciata). Ett bett från denna fågelspindel kan ge allvarliga kramper, illamående och smärtor. Smärtan vid bettet kan sitta i mycket lång tid. Dock har ingen människa vad man vet någonsin dött av ett bett från en fågelspindel!

8.
En av världens giftigaste spindlar är den lilla svarta änkan (Latrodectus mactans) som faktiskt inte blir större än cirka tolv millimeter. Giftet är 15 gånger giftigare än diamantskallerormens gift, men trots detta klarar sig en frisk vuxen människa bra efter ett bett – även om det är oerhört smärtsamt. Barn, gamla och sjuka kan dock dö av giftet från svarta änkan. Idag finns det dessbättre ett fungerande motgift.
Det är bara honan som kan bita en människa. Hanen är så liten att han inte ens kan bita hål på vår hud.

9.
Den irrationella rädslan för spindlar – eller­ spindelfobi – som många lider av kallas araknofobi. Läran om spindlar kallas således­ araknologi.

10.
Spindlar har inga tuggande mundelar, så de kan med andra ord bara äta flytande föda. Giftet de sprutar in i bytet inte bara förlamar eller dödar det, utan börjar även nedbrytningen av bytets innanmäte som spindeln sedan suger i sig. 
 

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 6 - 2011

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter