Tio saker du inte visste om Turning Torso

1.
Det första spadtaget för Turning Torso togs 14 februari 2001 och skyskrapan invigdes i augusti 2005. Notan för byggandet av Turning Torso hamnade på minst 1,6 miljarder kronor. 

 

2.
Den österrikiske fallskärmshopparen Felix Baumgartner gjorde ett så kallat BASE-hopp (hopp från objekt med markkontakt) från Turning Torso den 18 augusti 2006.

Först hoppade Baumgartner fallskärm från en helikopter ned på skyskrapans tak för att sedan hoppa därifrån ner till marken. 

 

3.
Det finns 147 lägenheter i huset och den totala lägenhetsytan uppgår till 13 500 kvadratmeter. 

Det tog drygt fyra år att färdigställa Turning Torso. Bild: IBL

Det tog drygt fyra år att färdigställa Turning Torso. Bild: IBL

4.
Betongfundamentet som Turning Torso står på är sju meter tjockt och 30 meter i diameter. Allt som allt gick det åt cirka 25 000 kubikmeter betong till bygget.

 

5.
Trots sin höga höjd svajar Turning Torso inte nämnvärt. Om vindarna skulle komma upp i hastigheter på 44 meter per sekund, skulle skyskrapan böja sig maximalt 30 centimeter vid toppen. 

 

6.
Turning Torso är med sina 190,4 meter den högsta skyskrapan i Norden och det tredje högsta bostadshuset i Europa efter Triumfpalatset i Moskva (264 meter högt) och Sky Tower i Wroclaw (212 meter högt).

 

7.
Det finns tre hissar som går upp till hyreslägenheterna som finns från våning 14 och uppåt. Från entréplan till våning 54 tar det 38 sekunder med hissen, vilket innebär att den åker med en hastighet av fem meter per sekund, eller 18 km i timmen. 

1,6 miljarder kostade det att bygga Turning Torso. Bild: IBL

1,6 miljarder kostade det att bygga Turning Torso. Bild: IBL

8.
Vridningen på skyskrapan är 90 grader från basen till taket.

 

9.
Bakom Turning Torsos form står den spanske ingenjören, tillika designer och skulptör, Santiago Calatrava. Idén med Turning Torso är att den ska föreställa en människokropp i en vändande rörelse.

 

10.
Planen var från början ett bostadshus med 25 våningar. Men när Santiago Calatrava lade fram sina ritningar hade huset fått 45 våningar och var 142 meter högt. Så blev det inte heller. När huset stod klart fanns där 54 våningar och det var 190,4 meter högt.

Material från
Allt om Vetenskap nr 4 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter