Tutankhamon smyckad med astronomisk sensation

Den heliga skarabén i mitten på Tutankha-mons brosch tillverkades av glas som  bildats när en komet fick sanden i Saharaöknen att smälta för 28 miljoner år sedan...

Den heliga skarabén i mitten på Tutankha-mons brosch tillverkades av glas som bildats när en komet fick sanden i Saharaöknen att smälta för 28 miljoner år sedan...

Tutankhamons skatter har fascinerat en hel värld ända sedan Howard Carter upptäckte den orörda graven i Konungarnas dal 1922.
Men det finns fler skäl att beundra den gamle faraons juveler. I en brosch glänser en gulbrun skarabé som nu visat sig innehålla det första dokumenterade beviset för att en komet slagit ned på jordens yta. När kometen för 28 miljoner år sedan dundrade ner genom jordatmosfären över Egypten och brann upp, följde en våg av eld längst dess väg. När isklumpen exploderade i atmosfären hettade den upp sanden under sig till runt till 2 000 grader, vilket fick sanden att smälta och förvandlas till glas som nu ligger spritt över en yta av 6 000 kvadratkilometer i Saharaöknen. Det var av just detta glas som de fornegyptiska juvelerarna tillverkade skarabén i Tutankhamons smycke.
För 28 miljoner år sedan exploderade en komet över Egypten. Nu har forskare hittat dess kärna. Bild: Terry Bakker

För 28 miljoner år sedan exploderade en komet över Egypten. Nu har forskare hittat dess kärna. Bild: Terry Bakker


Men sydafrikanska forskare blev mer exalterade när de studerade en mystisk svart sten från detta område. Efter noggranna kemiska analyser drog de slutsatsen att det var det äldsta exemplaret av en kometkärna som hittats på jorden. Det som gör fyndet så unikt är att det aldrig tidigare, trots ihärdiga försök, hittats kometfragment på jorden, bortsett från mikroskopiska stoftpartiklar i övre atmosfären och i kolrikt stoft i Antarktis is.

Material från
Allt om Vetenskap nr 11 - 2013

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter