Bookmark and Share

VAD ÄR...

Allitteration?

Allitteration är en form av rim som har samma ljud i början av orden istället för i slutet av orden som i ett vanligt slutrim.

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Fler nyheter

Högtalare

Hur fungerar en högtalare? Hur kan ljudet bli högre och lägre?

Vem är Tsung Dao Lee?

Fysikern Tsung Dao Lee föddes 1926 i Kina, men flyttade 1946 till USA för att studera. Efter studierna stannade han kvar i USA och arbetade vid universiteten Princeton och Columbia. Tillsammans med kollegan Chen Ning Yang gjorde han bland annat upptäckten att den kvantfysiska egenskapen...

200 000 000 000 000 bit

Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter har under sina tio år i omloppsbana kring Mars sammanlagt skickat tillbaka 200 terabit data till jorden.

Vad är francium?

Francium är ett extremt sällsynt radioaktivt grundämne med det kemiska tecknet Fr och atomnummer 87. Endast franciums mest stabila isotop, med en kort halveringstid på bara cirka 22 minuter, finns i naturen. Francium bildas när aktinium sönderfaller, och vid en given tidpunkt räknar man med...

Dinosauriernas flora

Vilka sorters växter fanns under dinosauriernas tid?

Regenerering av finger

Jag hörde talas om en person som förlorat fingret i någon olycka och sedan med hjälp av sin bror (som var forskare i området) lyckats få fingret att växa ut igen på samma sätt som till exempel ödlor kan. Fingeravtrycket ska också ha regenererats. Kan detta stämma?

Mammutföda

Vad åt mammutarna som levde i Skandinavien?

Vem var Arthur Williams?

Den brittiske astronomen Arthur Stanley Williams, som levde mellan 1861 och 1938, var egentligen advokat till yrket, men ägnade sig åt astronomi på fritiden. Trots det gjorde han omfattande observationer av planeten Jupiter, vars molnbälten och zoner han började namnge 1898. Han upptäckte...

Växande istäcke

Är det sant att Antarktis istäcke är större än någonsin?

Vad är odlingszoner?

Odlingszoner är områden där klimat och andra förutsättningar för odling av till exempel frukt, bär och prydnadsväxter, är likartade.

622 000 000 bit

Med hjälp av laserpulser har Nasaprojektet LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration) lyckats skicka data till månen med en hastighet på 622 megabit per sekund.

Galaxtyper

Vilka olika sorters galaxer finns det?

Vad är Decapoda?

Decapoda var tidigare det vetenskapliga namnet på tioarmade bläckfiskar, som numera har det vetenskapliga namnet Teuthida.Decapoda är idag istället det vetenskapliga namnet på tiofotade kräftdjur, som inkluderar i stort sett alla större kräftdjur som humrar, krabbor, kräftor och räkor.

VAD ÄR...

nefelometer?

En nefelometer är ett instrument som används för att mäta grumligheten i en vätska eller mängden partiklar, i form av exempelvis rök eller dimma, som finns i en gas.

VAD ÄR...

ulcus?

Ulcus är den medicinska benämningen på ett sår som orsakats av någon form av sjukdom och alltså inte är ett resultat av yttre våld.

20 700 s

Två ryska kosmonauter och en amerikansk astronaut kunde tack vare en genväg som krävde mycket exakta manövreringar nå den internationella rymdstationen ISS på endast 5 timmar och 45 minuter, eller 20 700 sekunder. För tidigare besättningar har det tagit minst två dagar att komma fram.

Språkligt ursprung

Den senaste forskningen finner de indoeuropeiska språkens urhem i Turkiet. Det pratas inte så mycket indoeuropeiska språk där numera, men det finns en folkgrupp i Turkiet som talar kurdiska, som faktiskt är ett indoeuropeiskt språk.
Betyder det att kurderna är det indoeuropeiska urfolket, det vill säga ursprungsbefolkningen i detta område?

Sniglars kön

Är snäckor och sniglar skildkönade eller tvekönade eller både och beroende på art? Och hur parar de sig i så fall?

VEM VAR...

Nils Sefström?

Den svenske kemisten Nils Gabriel Sefström­ föddes 1787 i Hälsingland och avled 1845.Sefström upptäckte 1831 det metalliska grundämnet vanadin, som idag bland annat används i stållegeringar för att göra dem starkare.

Sidor