Vad är en alkaloid?

Hur kommer det sig att man blir pigg av koffeinet i exempelvis kaffe? Och är koffein enbart nyttigt?

Bedövande, berusande, uppig­gande eller rentav giftiga. Alkaloider är beteckningen på en grupp organisk-kemiska föreningar som förekommer främst i växter, speciellt i fröväxter. Till de mer välbekanta hör opiumvallmo, men även exempelvis amaryllis- och ranunkelväxter innehåller alkaloider.

Det finns över 3 000 olika typer av alkaloider. Gemensamt är att de är basiska och innehåller en eller flera kväveatomer. Några av de mest kända alkaloiderna är morfin, kinin, stryknin, kodein, nikotin – och koffein.

Alkaloider har påtagliga fysiologiska effekter på människor och djur, något människan känt till i många tusen år. En del av alkaloiderna är giftiga, andra har medicinska effekter som gör dem lämpliga i olika typer av läkemedel, medan vissa verkar uppiggande eller berusande. Exakt vilken funktion alkaloider har för växterna själva är däremot inte klarlagt.

Koffein återfinns i kaffebönor, teblad, kakao, kolanötter, guaraná med mera. Det verkar uppiggande i och med att det stimulerar det centrala nervsystemet, hjärtat, blodkärlen med flera organ. Koffein kan dock även ha negativa effekter som irritation, huvudvärk och sömnlöshet, och det är även milt urindrivande. Samt vanebildande, kan tilläggas.

Koffeinets uppiggande effekt beror förmodligen på att koffein binder till samma receptorer som en signalsubstans vid namn adenosin. Därmed blockeras den signal om trötthet som adenosinen skulle ha gett de olika organen.

En kopp kaffe innehåller ungefär 100 milligram koffein, medan halten i te är cirka hälften av detta beroende på styrkan. Alla cola- eller kaffedrickare kan dock vara lugna – det är en bit kvar till den dödliga dosen, som anses vara mellan 5 och 10 gram.

Material från
Allt om Vetenskap nr 5 2004

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter