Bookmark and Share

Vad är en meteor?

Jag undrar vad en meteor egentligen är för någonting.En meteor är vad man populärt brukar kalla en fallande stjärna: en partikel bestående av sten och/eller metall som utifrån rymden kommer in i jordens atmosfär, kolliderar med partiklarna i luften, blir varm, förångas och avger ljus.

Innan meteoren når atmosfären kallas den meteoroid. Kommer meteoroiden tillräckligt nära jorden, fångas den in av jordens gravitationsfält och blir en meteor. Hastigheten ligger på tusentals kilometer i sekunden och ljusskenet blir därför inte så långvarigt.

De flesta meteorer förintas på 80 kilometers höjd eller mer över jorden. Större meteorer sprängs ofta, men inte alltid, i bitar och orsakar då ett ”regn” av fragment. De meteorer som är så stora att de inte förintas i atmosfären utan når jorden kallas meteoriter. Den största kända meteoriten finns i Namibia, kallas Hoba West och väger 60 ton. De meteorer man kan se med blotta ögat ligger annars på milli- eller centimeternivå vad gäller storlek.

Det finns olika teorier om varifrån meteoroider härstammar. De kan vara delar av kometer, asteroider, månen och Mars. Meteoriter brukar delas upp i tre grupper: järnmeteoriter, som består av en järn-nickel-legering, järnstenar, som är en blandning av sten och metall, och stenmeteoriter. Omkring nio av tio meteoriter är stenmeteoriter.

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Fler nyheter

Vem var Louis Essen?

Den brittiske fysikern Louis Essen, 1908–1997, som var verksam vid National Physical Laboratory i Teddington i Storbritannien, tog bland annat fram en ny metod som gjorde det möjligt att mäta ljusets hastighet mer exakt än tidigare. Essen är mest känd för att 1955, tillsammans med Jack...

14

Data från Nasa-sonden Messenger visar att planeten Merkurius krympt mer än man tidigare trott och att dess diameter minskat med så mycket som 14 kilometer under de senaste fyra miljarder åren.

Obefintlig smittorisk

Kan man få aids eller hiv från fästingar?

Formseende

Jag undrar om det är sant att de som fått syn, men som inte har kunnat se från födseln, inte kan se skillnad på enkla former som rektanglar, cirklar eller trianglar?

Vakuumfall

Vad är den maximala hastig­heten man kan falla i vakuum?

Hotdetektering i fågelvärlden

Jag undrar om duvor med hjälp av luktsinnet kan upptäcka rovfåglar eller andra fiender? Trots deras goda synfält känns det något riskabelt att enbart förlita sig på synen.

Så ska människan kolonisera galaxen

forskare vill skicka mänskligt dna till främmande planeter

Bemannade rymdfärder är mycket dyrt och tekniskt krävande. Redan inom solsystemet är det minst sagt stora problem med att resa till andra planeter, och när det kommer till färder till andra stjärnor kommer man i konflikt med den kända fysikens lagar. Avstånden är helt enkelt för stora.
Men det hindrar inte att vi kan kolonisera vår galax. Lösningen är att skicka mänskligt dna till fjärran världar – och hoppas på att naturen gör jobbet.

Vem var Poul la Cour?

Den danske uppfinnaren och vindkraftspion­jären Poul la Cour levde mellan 1846 och 1908. Efter att han 1869 avslutat sina studier i meteorologi var la Cour under en tid anställd som vice ordförande för det nyinrättade danska meteorologiska institutet i Köpenhamn. Under större delen av sitt...

Vad är skottvidd?

Skottvidden är den maximala räckvidden för en projektil avfyrad från ett eldvapen.

Oljepumpning

Jag undrar hur en gammal amerikansk oljepump fungerar?

Flygplansmaterial

Vad var de första flygplanen gjorda av?

Planetrotation

Hur vanligt är det att en planet snurrar runt sin egen axel?

Flygande tefat till Mars

Nu är det ombytta roller i solsystemet. Gårdagens fantasier om gröna marsianer som kommer till jorden i tefat ersätts nu av jordbor som landar på Mars i tefat.Nasa har under sommaren genomfört tester med tefatsformade ballonger som ska hjälpa till att bromsa ner hastigheten på de kommande...

”Vår bästa chans att kolonisera rymden skulle vara att printa ut människor, organiskt, på en annan planet."

Det sa chefsingenjören på Nasas Curiosity Rover-program, Adam Steltzner­, under en konferens i Washington. Tanken är att man skulle kunna lagra den mänskliga arvsmassan i tåliga och långlivade bakterier som skickas ut i rymden och programmerats till att genom delning och kopiering utvecklas...

Dragon V2:

Nästa generations rymdfarkost är här

När den bemannade rymdfarkosten Dragon V2 för första gången presenterades för världen skedde det med mycket pompa och ståt och miljardären Elon Musk, företaget SpaceX vd och grundare, skötte personligen avtäckandet av den toppmoderna farkosten, som han hoppas ska göra rymden mer lättillgänglig och sätta fart på USA:s rymd­äventyr igen.

Nasa och Esa vill

Bygga på månen

med jättelika 3D-skrivare

Det är 42 år sedan människan senast satte sin fot på månens yta.Inom en inte alltför avlägsen framtid ska vi vara tillbaka. Både Nasa och andra rymdaktörer planerar expeditioner, men också fast bemannade baser. Men att bygga hus på månen är inte helt lätt – väggar, tak och andra...

Så kokas ett universum ihop

Det behövs ingen jättesmäll för att skapa ett expanderande universum, har forskare vid Wiens tekniska universitet, Harvard, MIT och Edinburghs universitet, kommit fram till.De beskriver i en artikel i den ansedda tidskriften Physical Review Letters hur ett universum skulle kunna skapas...

Rymdentusiaster driver upp tempot

Första bemannade Marsexpeditionen redan om fyra år

På ett eller annat sätt ska vi ta oss till Mars. Så är det tydligen bestämt.
Men tidsperspektiven skiljer sig åt mellan olika planer och projekt. Organisationen Mars One siktar optimistiskt på att etablera en permanent bosättning där redan 2023. Amerikanska rymdstyrelsen Nasa med sin nedskurna budget menar att det dröjer minst tjugo år till det första besöket.
Det privatfinansierade projektet Inspiration Mars tycker att det räcker med fyra år. Redan 2018 ska astronauterna kunna vara på väg – förutsatt att programmet får uppbackning av just Nasa.

Högtalare

Hur fungerar en högtalare? Hur kan ljudet bli högre och lägre?

Vem är Tsung Dao Lee?

Fysikern Tsung Dao Lee föddes 1926 i Kina, men flyttade 1946 till USA för att studera. Efter studierna stannade han kvar i USA och arbetade vid universiteten Princeton och Columbia. Tillsammans med kollegan Chen Ning Yang gjorde han bland annat upptäckten att den kvantfysiska egenskapen...

Sidor