Vad är en solsten?

Vad är en solsten och hur fungerar den?

Leif Eriksson siktar land i Amerika. Vikingarna hade flera hjälpmedel för navigation, ett av dem var (kanske) solstenar. Målning av Christian Krogh.

Leif Eriksson siktar land i Amerika. Vikingarna hade flera hjälpmedel för navigation, ett av dem var (kanske) solstenar. Målning av Christian Krogh.

Hur navigerade vikingarna på sina resor till Island, Grönland och (förmodligen) ännu längre bort – och hur hittade de hem igen? Det är ju inte alltid solen och stjärnorna är synliga.

1967 lade den danske arkeologen Torkild Ramskou fram en teori om detta. Enligt honom använde vikingarna sig av så kallade solstenar för att navigera med hjälp av solljusets polarisering även när solen inte var synlig. Sådana solstenar nämns i isländska sagor, men det finns inga arkeologiska fynd som bevisar deras existens.

Som solsten kunde naturligt förekommande, genomskinliga kristaller ha använts, till exempel kalcit (kalkspat). Kalkspat finns bland annat på Island, och andra kristaller som turmalin och cordierit finns i Norge. Kristaller av kalcit bryter inkommande ljus i två strålar och varierar även i färg när de roteras framför polariserat ljus.

En forskargrupp som deltog i den arktiska expeditionen­ Beringia 2005 gjorde undersökningar av solljus och dess polarisering. Gruppen kom fram till att man trots såväl moln som dimma kan få en korrekt bild av polariseringen i teorin. Vad som kvarstår är dock att kunna visa att metoden fungerar i praktiken med tillräcklig precision.

Material från
Allt om Vetenskap nr 6/7 2007

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter