Vad är Kevlar?

Vad är Kevlar för typ av material egentligen?

Ett material som är fem gånger starkare per viktenhet än stål samt lätt och flexibelt kan givetvis användas inom en mängd olika områden. Det mest kända är kanske skottsäkra västar, men Kevlar används även i exempelvis kompositmaterial, däck, kablar och segelduk, som lättvikts material i olika sportutrustningar med mera.

Själva ordet Kevlar är ett varumärke som tillhör det amerikanska företaget DuPont. DuPont har under många år forskat för att få fram nya typer av polymerer, alltså ämnen som består av molekyler som är kedjeformiga. 1965 lyckades man ta fram grunden till vad som i början av 70-talet lanserades som Kevlar.

Kevlar är en aramidfiber. Ordet aramid står i sin tur för aromatisk polyamid. Det finns två olika typer av aramidfiber: meta- och parafiber. Skillnaden ligger i kedjornas struktur. Båda typerna är mycket tåliga mot värme. Kevlar är av parafibertyp, som är den starkare typen, medan metafibern används exempelvis i kläder för brandmän, racerförare och liknande, samt i textilier, isolering etc.

Material från
Allt om Vetenskap nr 5 2005

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter