Vad vinner? I en tävling om att innehålla mest information

Man brukar säga att vi lever i informationsåldern. Och det är nog sant – mängden information som vi sparar och skickar mellan varandra har ökat dramatiskt under de senaste åren. Det är knappast ett djärvt antagande att påstå att den mängd data som vi idag har dedikerat enkom åt bilder och filmer på katter är betydligt större än vad hela internet var för ett par decennier sedan.
Men all information och lagrad data är inte digital, vi har länge varit bra på att spara information i bokform – om än inte med lika mycket fokus på katter. Och långt innan böckernas tid uppstod en molekyl som sparar information om livets upp­byggnad – dna. Klarar du av att rangordna dessa fem alternativ efter informationsinnehåll? Rätt svar hittar du på nästa uppslag.
Rätt svar hittar du längre ner på sidan. Så scrolla inte för fort!

Hur mycket information är en katt? Eller rättare sagt det dna som beskriver katten. Bild: Alvesgaspar

Hur mycket information är en katt? Eller rättare sagt det dna som beskriver katten. Bild: Alvesgaspar

A. En katt

En kanske orimligt stor del av mänsklighetens sparade information består av bilder och filmer av gulliga eller roliga katter. Men hur mycket information behövs för att skapa en katt på riktigt? Hur mycket information finns alltså i en dna-molekyl som kodar för en katt? Vi räknar om alla baspar i dna-kedjan till bytes – ett baspar kan sparas som två bitar eller en fjärdedels byte.

 

Katten – den stora filmstjärnan på Youtube. Bild: Arria Belli

Katten – den stora filmstjärnan på Youtube. Bild: Arria Belli

B. 20 minuter film

Om man inte har en egen katt – eller om man har en väldigt tråkig katt – får man kolla på videoklipp med roliga katter istället. Hur mycket information förs över om du youtubar 20 minuter kattfilm i HD?

 

En hyllkilometer böcker kan tänkas ta ett tag att läsa. Men hur stort utrymme tar de att lagra digitalt?

En hyllkilometer böcker kan tänkas ta ett tag att läsa. Men hur stort utrymme tar de att lagra digitalt?

C. En hyllkilometer litterataur

Om man inte tycker om kattfilmer – eller internet över huvud taget – kan man istället ägna sig åt gammal klassisk läsning av analoga böcker. Om man skulle föra över all text i 1 000 hyllmeter litteratur till en dator – vi räknar på en enplanshylla fylld med inbundna böcker utan bilder – hur många bytes skulle då krävas för att spara textfilen? Som en jämförelse har det svenska Riksantikvariet 75 hyllmil böcker.

 

En bukett sådana här innehåller en hel del information. Bild: Alpsdake

En bukett sådana här innehåller en hel del information. Bild: Alpsdake

D. En bukett blommor av arten Paris Japonica

Säg att du vill ha informationen för att återskapa fem unika individer av arten Paris Japonica (japanskt ormbär). Eftersom att alla är samma art delar de såklart stora delar av sin dna, men för att det ska vara lättare för dig att hålla koll på all information sparar du det ändå som fem olika enheter. Vi söker alltså denna långsamt växande japanska bergsblommas dna – gånger fem.

 

Om det var en spis, så skulle den sett modern ut.

Om det var en spis, så skulle den sett modern ut.

D. IBM 3330 - hårddisk från 1970

I informationsålderns vagga var hårddiskarna något pampigare än vad de är idag – i alla fall utseendemässigt. Men även om de var större till volymen var de inte fullt så stora sett till lagringsutrymme. IBM 3330 var ett set med diskar som förvarades i lådmoduler med höjd, bredd och utseende av en modern tvättstuga – inget att stoppa i en smartphone direkt. Som minst kunde man ha två diskar i en enhet och som mest kunde man koppla samman 16 stycken. Vi söker det större antalet, alltså något av det häftigaste man kunde hitta i hårdiskväg år 1970.

 

 

Fakta: 
Facit
1: D. En bukett blommor av arten Paris Japonica: 190 gigabyte
Bland allt liv på jorden hittar man en av de absolut längsta dna-kedjorna hos en liten blomma, den brukar till och med räknas som den längsta säkert uppmätta dna-molekylen. Det kan tyckas konstigt att en blomma ska behöva 50 gånger mer dna än en människa, men förmodligen använder inte Paris Japonica all denna information. Mycket ligger bara kvar som ett minne av alla årtusenden av evolution.
(För att räkna ut en dna-molekyls storlek börjar man med att väga den. Om man vet vikten kan man räkna ut antalet baspar i dna-kedjan. Varje baspar kan sparas i datorn som två bitar. Paris Japonica har 150 miljarder baspar vilka alltså kan sparas som 300 miljarder bitar eller 37,5 gigabyte. Fem blommor blir då ungefär 190 gigabyte.)
 
2: C. En hyllkilometer litteratur: 10–30 gigabyte
En inbunden bok på 800 000 tecken blir ungefär tre till sju centi­meter tjock. Ett tecken sparas i en dator som ungefär en byte. Med detta kan vi räkna ut att varje hyllmeter litteratur är ungefär 11 till 27 megabyte, eller att varje hyllkilo­meter är ungefär någonstans mellan 11 och 27 gigabyte. Det skulle alltså krävas ungefär lika stort utrymme för att lagra en hyllmil text som för en bukett Paris Japonica.
 
3: E. IBM 3330 Hårddisk från 1970: 1,6 gigabyte
Varje disk i en sådan här enhet kunde lagra 100 megabyte, i ett set om 16 diskar fick man därför plats med 1,6 gigabytes. Ungefär 100 hyllmeter böcker.
 
4: A. En katts DNA: 700–840 megabyte
Det är inte helt lätt att mäta vikten hos en dna-molekyl, så det kan ibland vara svårt att få en exakt siffra på antalet baspar. Men en katt har i alla fall någonstans mellan 2 800 och 3 400 miljoner baspar. Det blir 700 till 840 megabyte. Man hade alltså fått plats med två katter på ett IBM 3330-set med 16 diskar.
 
5: B. 20 minuter HD-film: 300–600 megabyte
På sista plats i vår tävling finner vi videoklippet. Det är lite olika hur mycket data som används för att streama film, det beror bland annat på kvaliteten på filmen. Men för att spela upp HD-videoklipp måste man ladda ner 15 till 30 megabyte per minut film. 20 minuter film är därför 300 till 600 megabyte. Man skulle alltså kunna säga att 40 minuter kattfilm är lika mycket som en levande katt.

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 3 - 2018

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter