Vad vinner? I en tävling om att vara längst på djupet.

Havens djup har alltid fascinerat - och skrämt. Fortfarande upptäcks märkliga varelser där nere, och det sägs att både månen och Mars är bättre kartlagda än jordens havs­djup.
Klarar du av att rangordna följande fem djuphavsrelaterade alternativ i längdordning? Rätt svar hittar du längre ner på sidan. Så scrolla inte för fort!

Bild: Derek Keats

Bild: Derek Keats

A. Röd brännmanet

Om du har badat på den svenska västkusten har du nog stött på en del brännmaneter. Just denna art är den som kan bli störst av alla maneter. De lever i kalla vatten, framför allt runt Arktis, i Atlanten, och i norra Stilla havet. Det är när det är riktigt kyligt de växer sig som störst. Vi söker längden på den största röda brännmaneten man hittat – med trådar och allt.

 

B. HMS Gotland

Den svenska ubåtsklassen Gotland är kanske inte så imponerande jämfört med stormakternas monsterfartyg som kan bära mer än hela andra världskrigets sprängkraft ombord. Särskilt djupt går de inte heller - ner till 150 meter. Men hur långa är de tre fartygen - HMS Gotland, HMS Halland och HMS Uppland - i klassen?
 

C. Blåval

Blåvalar dyker djupare än HMS Gotland, ända ner till 500 meters djup. Nu söker vi dock deras längd.
 

D. Våglängden hos blåvalssång

Blåvalar kommunicerar med ljud på lägre frekvenser än vad vi människor kan uppfatta: 10 – 40 Hz. Vi söker längden hos de längsta ljudvågorna de kommunicerar med.
 

E. Djupaste fridyket utan hjälpmedel

Människan är långt ifrån bäst bland alla däggdjur på att hålla andan och simma under vatten. Men bland landlevande djur är människor bland de bättre dykarna. I alla fall vissa människor. Hur djupt kan en människa dyka och sedan simma upp igen med konstant vikt, utan fenor eller några andra hjälpmedel? Eller kanske snarare – hur djupt ­klarade William Trubridge att dyka?
 
 
Fakta: 
Facit

1.
D. Våglängden hos blåvalssång – 148 meter

De ljud som blåvalar använder för att kommunicera varierar som sagt mellan 10 och 40 Hz. Ljudets hastighet i vatten är 1 484 meter per sekund. För att räkna ut våglängden hos ljudvågorna delar vi hastigheten på frekvensen och får då att de längsta ljudvågorna bör vara ungefär 148 meter.
 
2.
E. Djupaste fridyket utan hjälpmedel – 102 meter
I juli 2016 simmade William Trubridge ner till ett djup på 102 meter. Ungefär två tredjedelar av blåvalssångens längsta våglängd.
 
3.
 B. HMS Gotland
Med sina 60,4 meters längd är våra svenska ubåtar i Gotlandsklassen drygt hälften så långa som ett fridyk.
 
4.
A. Röd brännmanet 37 meter
Den största brännmaneten man har hittat sköljdes upp på land 1870 vid Massachusetts Bay. Dess klocka var två meter i diameter och trådarna rapporterades vara längre än 120 fot (36,5 meter).
 
5.
C. Blåval 29,9 meter
Även om blåvalen är det till massan största djuret är det inte det längsta – den längsta blåvalen är runt sju meter kortare än den längsta maneten.
 
 
 
Material från
Allt om Vetenskap nr 2 - 2018

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter