Vad vinner? I en tävling om att vara snabbast.

Det flyger ofta saker genom luften – djur, sådant som människor kastar iväg och ibland människor själva. Men hur fort går det? Klarar du av att rangordna följande fem alternativ i hastighets­ordning?
Scrolla ner på sidan under FAKTA för att se svaren.

A.
Golfboll
När klubbhuvudet träffar en golfboll i ett utslag får den fart – men hur snabbt flyger den?

B.
Störtdykande pilgrimsfalk
Pilgrimsfalken är en rovfågel, stor som en korp, och förekommer på alla kontinenter utom Antarktis. När den jagar störtdyker den ner mot marken – men hur fort går det?

C.
Hastighet framåt hos en människa med wingsuit
Till skillnad från pilgrimsfalken kan inte människan flyga, men det händer att våghalsiga människor tar på sig flygekorrdräkter och hoppar ut från flygplan eller klippor. Tekniken hos dessa dräkter har idag blivit tillräckligt bra för att reducera hastigheten i vertikal led till ungefär 40 km/h, men vi söker den maximalt uppnådda hastigheten i horisontell riktning.

D.
Badmintonboll
Ända sedan 1800-talet har människor ägnat sig åt badminton som nöje, sporten där en fjäderbeklädd boll slås över ett nät med hjälp av racket. Fjädrarna bromsar bollen ganska fort, men vi tänker på bollens utgångshastighet – innan inbromsningen.

E.
Tadarida brasiliensis – Världens snabbaste fladdermus
I Mexiko och Sydamerika lever den kanske inte sötaste, men i alla fall den snabbaste av alla fladdermöss. Men hur fort kan denna luftakrobat flyga?

Fakta: 
Facit
1: D. Badmintonboll – 408 km/h
Snabbast är badmintonbollen. Innan bollen bromsats ner av fjädrarna kan den ha en hastighet på 408 km/h. I alla fall slog Chong Wei upp en boll i den hastigheten under Hong Kong Open 2015.
 
2: B. Störtdykande  pilgrimsfalk – 389 km/h
Pilgrimsfalken må vara lite långsammare än en badmintonboll, men när den stört­dyker mot marken är den ändå världens snabbaste djur. Sedan kanske man kan tycka att det är lite fusk – vilket djur som helst kan ju färdas snabbt i fritt fall. Men pilgrimsfalken kan i alla fall bromsa sitt fall till skillnad från exempelvis fallande sköldpaddor. Den har dessutom kontroll på sin färd.
 
3: C. Hastighet framåt hos en människa med wingsuit – 363 km/h
När människor tävlar om att flyga snabbast med wingsuit brukar man mäta den horisontella hastigheten – och den är inte långt ifrån en pilgrimsfalks topphastighet. Världsrekordet sattes av Shin Ito i maj 2011 när han flög över Yolo County i Kalifornien
 
4: A. Golfboll – 349 km/h
Världens snabbaste golfboll slogs av Ryan Winther i januari 2013. Den var nästan lika snabb som Shin Ito i sin flygekorrdräkt, men inte riktigt.
 
5: E. Tadarida ­brasiliensis – Världens snabbaste ­fladdermus – 160 km/h
Denna lilla fladdermus är inte bara världens snabbaste däggdjur, utan också det djur i världen som uppmätts ha högst horisontell hastighet (om man bortser från människor med wingsuit).

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 9 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter