Vad vinner? I en tävling om att vara tyngst?

På jorden finns en del riktigt stora växter och djur. Människan platsar inte bland kolosserna, men vi kan skapa väldigt stora saker – på gott och ont. Klarar du av att rangordna följande fem alternativ i viktordning? Rätt svar hittar du om du skrollar ner.


A. Mammutträdet General Sherman

I Kalifornien växer världens största nu levande enstammiga träd. Det finns träd med flera stammar och sammanlänkade rotsystem, och dessa kan vara större. Det har också funnits andra mammutträd som var större än General Sherman. Om man bortser från dem är detta världens största träd. Men hur tungt beräknas det vara?
 


B. Koldioxidutsläpp från fossila bränslen på en sekund

Även om elbilar och sol- och vindkraft är på frammarsch så eldar vi fortfarande en hel del fossila bränslen. Vi söker vikten av allt koldioxid som i genomsnitt släpps ut på jorden under en sekund från just fossila bränslen.
 


C. Ett X2000-tåg

För att släppa ut lite mindre koldioxid kan tåg vara ett bra alternativ. I Sverige är det ofta X2000 som gäller. Vi söker vikten på ett X2000 med sex vagnar.
 


D. En elefants matkonsumtion under ett år

En elefant kan ägna 12–18 timmar om dagen till att äta – men hur mycket hinner den sätta i sig på ett år?
 


E. Blåval

Det kanske inte är konstigt att världens till massan största djur bor i havet. Det hade varit ganska tungt för en blåval att bära upp sin egen kroppsvikt på land. Men hur mycket kan en blåval väga?
Fakta: 
Facit

1.
A – Mammutträdet General Sherman

1 900 ton
Med en höjd på 80 meter och en maximal diameter på elva meter uppskattas denna jätte till träd väga någonstans mellan 1 800 och 1 900 ton. Det får det att gå in på en förstaplats i vår tävling.
 
2.
B – Koldioxidutsläpp från fossila ­bränslen på en sekund
1 000 ton
Under förra året släpptes ungefär 32 gigaton koldioxid ut i atmo­sfären. Det betyder att det på en genomsnittlig sekund släpps ut ungefär 1 000 ton koldioxid. Ungefär ett halvt mammutträd. Det blir mer än en miljon mammutträd på ett år.
 
3.
C – Ett X2000-tåg
350 ton
På tredje plats kommer tåget. Ett X2000-set med sex vagnar väger i grova slängar 350 ton. Det skulle alltså krävas runt tre tågset för att komma upp i vikten av världens koldioxidutsläpp på en sekund. Om alla 300 passagerare på det här tåget skulle åka varsin bil istället skulle nästan 3 000 ton koldioxid släppas ut – motsvarande tre sekunder av den totala strömmen av utsläpp i världen.
 
4.
E – Blåval
173 ton
De flesta blåvalar väger runt 140 ton, men 1947 hittade man en hona på södra halvklotet som uppmättes väga 173 ton – ett halvt X2000.
 
5.
D – En elefants matkonsumtion under ett år
33 – 110 ton
På en dag hinner en elefant sätta i sig någonstans mellan 90 och 300 kg mat. Hur mycket beror på kön, storlek och huruvida det är en asiatisk eller afrikansk elefant. En elefant bör alltså maximalt kunna sätta i sig 110 ton mat på ett år. Så inte ens en riktigt hungrig elefant kommer att hinna äta vikten av en normalstor blåval på ett år.
 
 
Material från
Allt om Vetenskap nr 10 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter