Vad vinner? I en tävling om effekt

Effekt är energi per tidsenhet - oftast joule per sekund, vilket kallas watt. Ibland mäter man även effekt i hästkrafter, där en hästkraft motsvarar effekten hos en mycket liten häst (eller 746 watt). En stor häst sägs kunna utveckla uppåt 15 hästkrafter.
Vissa saker har hög effekt, andra låg. En rymdraket som startar från jorden utvecklar till exempel lika mycket effekt som i runda tal 100 miljarder mobiltelefoner.
Klarar du av att rangordna följande fem saker från högsta effekt till lägsta?

Bild: Buckshot25

Bild: Buckshot25

A. Ljudet på en rockkonsert

Alla konserter har såklart olika högt och olika bra ljud, därför specificerar vi oss till Ullevi 1994 när Pink Floyd spelade – vi räknar bara förstärkareffekt, inte belysning eller annat.

 

B. Ett rockband lagar mat på varsin spis

Vid tillfället hade Pink Floyd bara tre ordinarie medlemmar, även om man fyllde scenen med en försvarlig mängd andra musiker. Vi tänker oss nu att David, Nick och Richard flyger hem och lagar sig varsin brakmiddag på sina gamla elspisar. Det steks biffar och ägg, kokas rotfrukter och sås, och i ugnen står väl tilltagna potatisgratänger. Spisarna går kort sagt för högtryck.

 

Bild: LucasD

Bild: LucasD

C. Alla Tour de France cyklister tillsammans

I 2017 års Tour de France startade 219 cyklister. Vi föreställer oss klungspurternas klungspurt där alla deltagare samtidigt trycker på allt vad de kan. Alltså 438 professionellt trampande bens samlade effekt.

 

D. En fotbollsplan med solceller

Solcellers effekt beror inte helt oväntat på hur mycket sol som de nås av. Men också på hur effektiva de är. En solcell som 1954 kunde ge 20 watt kan idag ge 265 watt, sett till storleken. Så tekniken går framåt.

Vi tänker oss vackert väder med full solinstrålning och moderna solceller utplacerade på en yta stor som fotbollsplanen på Ullevi - 110 X 68 meter, 7 480 kvadratmeter.

 

Bild: nhayashida

Bild: nhayashida

E. Mercedes F1 W05 Hybrid

Mercedes F1 W05 Hybrid är en klassisk Formel-1-bil som användes i Grand Prix 2014. Den kördes av bland annat Lewis Hamilton, och han hade en hel massa hästkrafter bakom ryggen att utnyttja när starten gick. Den lilla V6:an på 1,6 liter var ett under i sig, och kompletterades dessutom med elmotorer som bara de gav mer effekt än motorn i en normal personbil.

 
Fakta: 
Facit
1: D. En fotbollsplan med solceller 1 530 – 2 040 kW
Moderna solceller ger någonstans mellan 150 och 200 watt per kvadratmeter. Det betyder att den totala effekten för en fotbollsplan av Ullevis storlek, fylld med solceller, är någonstans mellan 1 122 kW och 1 496 kW.
 
 
2: E. Mercedes F1 W05 Hybrid – 570-630 kW
På andra plats hittar vi Mercedes Formel 1-bil. Bilen har omkring 800 hästkrafter, vilket kan räknas om till omkring 600 kW. En fotbollsplan med solceller skulle alltså kunna driva två Formel 1-bilar i realtid.
 
 
3: C. Alla Tour de France cyklister tillsammans – runt 260 kW
Under en etapp snittar de flesta Tour de France-cyklister lite över 200 watt, men de starkaste spurtarna klarar av över 1 500 watt under några sekunder, medan de tunnare bergsspecialisterna kanske inte klarar mer än cirka 1 000 watt. Vi uppskattar genomsnittet till 1 200 watt. Det skulle krävas över 400 vältränade proffscyklister för att matcha en Formel 1-bil.
 
 
4: A. Ljudet på en rockkonsert – runt 100 kW
Pink Floyd hade ungefär 100 kW förstärkareffekt. Om de hade placerat ut solceller på bara en tiondel av Ullevis fotbollsplan istället för att ha publik där, och om de hade spelat dagtid en solig sommardag och inte i ösregn som nu var fallet - då hade solcellerna kunnat driva allt ljud till konserten. Frågan är bara var de skulle kunna få tag på så moderna solceller 1994. Och framför allt så vackert väder i Göteborg.
 
 
 
5: B. Ett rockband lagar mat på varsin spis – runt 30 kW
En spis har en maxeffekt på ungefär 10 kW. Det betyder att de tre Pink Floyd-medlemmarna skulle laga mat med en total effekt på 30 kW. Knappt en tredjedel av den effekt som deras förstärkare använde.
 

 

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 - 2018

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter