Vad vinner? I en tävling om vad som kom först

Den gamla frågan om det var hönan eller ägget som kom först är sedan länge utredd: ägget kom först. Det äldsta ägget som hittats är daterat till att vara runt 600 miljoner år
gammalt – betydligt äldre än någon höna.
Detta var dock inte ett hönsägg utan kom från ett för­historiskt vattenlevande djur. Sedan dess har många andra arter utvecklats och dött ut.
Klarar du av att placera följande fem uråldriga arter och släkten på en tidslinje? Vad levde först?
Rätt svar hittar du under texten så skrolla inte ner för fort!

A.Tyrannosaurus

T. rex är den mest fasaväckande dinosaurien, skräcködlornas superstjärna, rovdjurens konung - eller åtminstone en megakändis bland utdöda arter trots att det fanns större rovdinosaurier. En individ kunde väga mellan 8 och 14 ton och vara 12 meter från nos till svanstipp. Förmodligen var den för tung för att kunna springa särskilt fort.

Bild: RJPalmerArt

Bild: RJPalmerArt

 

B. Dimetrodon

Dimetrodon var en däggdjursliknande reptil, 1,7 till 4,6 meter lång och med ett stort segel på ryggen. Det är inte helt klart vad seglet användes till. De vanligaste teorierna är att de antingen hade en värme­regleringsfunktion eller att det hade med sexuellt urval att göra – som påfågelsfjädrar eller älghorn. Någon segelfunktion hade det sannolikt inte.

Bild: DiBgd

Bild: DiBgd

 

C. Stegosaurus

En annan art med utsmyckad rygg var Stegosaurus. Det var en fyrbent växtätande dinosaurie med huvudet någonstans i jämnhöjd med en människas, men med ryggen två till tre meter över marken.

 

D. Confuciusornis

Betydligt mindre än Stegosaurus var detta flygfä, inte större än en höna. Det är det äldsta fågelsläktet man hittat med tandlös näbb – alla dess samtidiga släktingar hade tänder.

Men det var Confuciusornis tandade släktingar som senare kom att utvecklas till de fåglar som lever idag. Näbben har alltså utvecklats mer än en gång genom evolutionen.
Bild: Richard Hartley, University of Manchester

Bild: Richard Hartley, University of Manchester

 
 

D. Dolksvans

För många miljoner år sedan kryllade världs­havens grunda stränder av detta framgångsrika leddjur, trilobiternas släktingar dolksvansar. De tillhör ordningen Xiphosura och är närmare släkt med spindeldjuren än med kräftdjuren.
Fakta: 
Facit

1: E. Dolksvans 450 miljoner år sedan – nu

 
Dolksvansar kravlar fortfarande omkring på några grunda havsbottnar här i världen, men bara inom några begränsade områden. De räknas som levande fossil och har inte förändrats mycket under hundratals miljoner år.
 

2: B. Dimetrodon 295–272 miljoner år sedan

 
När man har studerat skallbenen hos den ödleliknande Dimetrodon finns flera tecken på att det är besläktat med däggdjur. Även om det inte är vår förfader i rak linje bakåt, så är Dimetrodon ändå närmare släkt med oss däggdjur än med dinosaurier och dagens reptiler.
 

3: C. Stegosaurus 155–150 miljoner år sedan

 
Under Juraperioden, lite mer än 100 miljoner efter att Dimetrodon dött ut, vandrade dinosaurier på jordens yta. En av dessa var Stegosaurus, känd för sina spektakulära ryggplattor och spikförsedda svans.
 

4: D. Confuciusornis 125—120 miljoner år sedan

Under Kritaperioden, 30 miljoner år senare, flög Confuciusornisfåglar runt i det som idag är Kina. Pangea hade vid det här laget lösts upp och jorden började likna de världskartor vi känner idag.
 

5: A. Tyrannosaurus 68—66 miljoner år sedan

 
Även Tyrannosaurus levde under Kritaperioden – men betydligt senare, ungefär 50 miljoner år senare. I takt med att forskningen går framåt blir den fruktade T. rex allt mer lik en förvuxen höna med jättelika tänder. Detta var en av de sista dinosaurierna innan släktet dog ut. De enda dinosaurierna vi har kvar nu är fåglarna – hönorna med sina ägg, till exempel.
 
 
 
Material från
Allt om Vetenskap nr 11 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter