Farveblind

5 GIF:ar – så här ser färgblinda världen

För personer med vanlig syn är det svårt att förstå hur färgblinda ser världen. Ett företag har dock gjort det hela mycket lättare.

Tomater, chilifrukter och jordgubbar. För de flesta av oss är röda frukter ganska lätta att upptäcka när de hänger på växterna. Men för åtta procent av alla män och 0,5 procent av alla kvinnor är det inte så enkelt.

De har ett defekt färgseende (färgblindhet) - ett ärftligt och ofta medfött fel i ögonens synpigment.

Kromosomer orsakar blindhet

Synpigmenten i ögat är fördelade bland näthinnans tappar – ögats känselceller. Det finns tre typer som var och en reagerar på en av de tre grundfärgerna – blå, röd och grön. Hos personer med fullt färgsinne verkar alla tapparna normalt.

Hos dem som har ett defekt färgseende är det oftast en typ av tappar som inte verkar optimalt och därför kan färgen vara svår att upptäcka när den blandas med andra färger.

Anledningen till att det oftast är män som drabbas av färgblindhet beror på att generna för synpigment sitter i X-kromosomen. Kvinnor har två av dessa, så om den ena kromosomen har svårigheter att skilja färger ser den andra till att korrigera.

Män har endast en X-kromosom och därför är det också i högre grad män som är färgblinda.

Bilder gör det lättare att förstå

Det kan vara svårt för personer med vanligt färgseende att sätta sig in i hur världen ser ut för personer som har defekt färgseende.

Därför har MVF Global tagit fram ett antal animationer som kan skapa förståelse för hur världen ser ut genom en färgblinds ögon.

Det finns en rad olika typer av defekt färgseende – fem av dem kan du se här nedan:

Protanopi

Även kallat rödblindhet då de drabbade personerna inte kan se rött.

Protanomali

En annan typ av rödblindhet, där förmågan att se rött inte här helt borta, men kraftigt reducerad.

Tritanopi

I mycket sällsynta fall saknas de blåkänsliga tapparna saknas, vilket resulterar i oförmågan att skilja blåvioletta och gula färger åt.

Deuteranomali

Grönblindhet gör det svårt att urskilja gröna nyanser.

Achromatopsi

I extremt sällsynta fall kan en person totalt sakna förmågan att se färger. Samtliga tre synpigment är inaktiva och sjukdomen åtföljs av nedsatt syn och ljuskänslighet.