Varför pastörisering?

Pastörisering innebär ju att man värmer upp mjölk, men vad är det egentligen som händer då?

När man hör ordet pastörisering tänker man på mjölk, men det är även många andra livsmedel som pastöriseras. Juice, vin och öl, till exempel. Anledningen till att man pastöriserar en produkt är att man då tar död på mikroorganismer i den. Dessa kan annars sprida sjukdomar, som till exempel tuberkulos eller salmonella, men även förstöra själva produkten. Samtidigt påverkas inte produktens smak och andra egenskaper i någon högre utsträckning av pastöriseringen. I Sverige måste sedan 1939 alla mejeriprodukter göras på pastöriserad mjölk.

Termen pastörisering brukar användas då temperaturen vid upphettningen är under 100 grader Celsius. Vid dessa temperaturer är det dock inte helt säkert att alla bakteriesporer och organismer dör. Därför medför inte pastöriseringen någon obegränsad hållbarhet för produkten. Förr i tiden surnade mjölken. I och med att pastöriseringen dödar de flesta mjölksyrebakterier är det numera de produktförstörande bakterierna som är orsaken till att mjölken blir dålig. Vill man se till så att alla tillväxande celler och sporer dödas får man istället sterilisera produkten vid temperaturer över kokpunkten.

Pastörisering kan ske såväl innan som efter det att livsmedlet förpackats. Mjölk lågpastöriseras, vilket innebär cirka 72 grader Celsius i 15 sekunder och därefter snabb avkylning. Grädde, fil och yoghurt högpastöriseras i omkring 85 grader. Ju högre temperatur, desto kortare tid behövs.

Beteckningen pastörisering härstammar från den franske kemisten och biologen Louis Pasteur, därav namnet. Han kontaktades 1856 av en lokal affärsman, vars försök att göra alkohol av sockerbetor ofta resulterade i mjölksyra. Pasteur drog av sin forskning slutsatsen att jäsning inte är en kemisk process, utan att jäst är en levande organism. Misslyckandena inträffade då mikroorganismer förorenat jäsningen och gjort den sur. På 1860-talet visade Pasteur hur man kunde förhindra att vinet surnade genom att värma upp det till 57 grader. Därmed var pastöriseringen uppfunnen.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter