Bookmark and Share

Varför pastörisering?

Pastörisering innebär ju att man värmer upp mjölk, men vad är det egentligen som händer då?

När man hör ordet pastörisering tänker man på mjölk, men det är även många andra livsmedel som pastöriseras. Juice, vin och öl, till exempel. Anledningen till att man pastöriserar en produkt är att man då tar död på mikroorganismer i den. Dessa kan annars sprida sjukdomar, som till exempel tuberkulos eller salmonella, men även förstöra själva produkten. Samtidigt påverkas inte produktens smak och andra egenskaper i någon högre utsträckning av pastöriseringen. I Sverige måste sedan 1939 alla mejeriprodukter göras på pastöriserad mjölk.

Termen pastörisering brukar användas då temperaturen vid upphettningen är under 100 grader Celsius. Vid dessa temperaturer är det dock inte helt säkert att alla bakteriesporer och organismer dör. Därför medför inte pastöriseringen någon obegränsad hållbarhet för produkten. Förr i tiden surnade mjölken. I och med att pastöriseringen dödar de flesta mjölksyrebakterier är det numera de produktförstörande bakterierna som är orsaken till att mjölken blir dålig. Vill man se till så att alla tillväxande celler och sporer dödas får man istället sterilisera produkten vid temperaturer över kokpunkten.

Pastörisering kan ske såväl innan som efter det att livsmedlet förpackats. Mjölk lågpastöriseras, vilket innebär cirka 72 grader Celsius i 15 sekunder och därefter snabb avkylning. Grädde, fil och yoghurt högpastöriseras i omkring 85 grader. Ju högre temperatur, desto kortare tid behövs.

Beteckningen pastörisering härstammar från den franske kemisten och biologen Louis Pasteur, därav namnet. Han kontaktades 1856 av en lokal affärsman, vars försök att göra alkohol av sockerbetor ofta resulterade i mjölksyra. Pasteur drog av sin forskning slutsatsen att jäsning inte är en kemisk process, utan att jäst är en levande organism. Misslyckandena inträffade då mikroorganismer förorenat jäsningen och gjort den sur. På 1860-talet visade Pasteur hur man kunde förhindra att vinet surnade genom att värma upp det till 57 grader. Därmed var pastöriseringen uppfunnen.

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Genom att skicka det här formuläret så accepterar du Molloms integritetspolicy.

Fler nyheter

Högtalare

Hur fungerar en högtalare? Hur kan ljudet bli högre och lägre?

Vem är Tsung Dao Lee?

Fysikern Tsung Dao Lee föddes 1926 i Kina, men flyttade 1946 till USA för att studera. Efter studierna stannade han kvar i USA och arbetade vid universiteten Princeton och Columbia. Tillsammans med kollegan Chen Ning Yang gjorde han bland annat upptäckten att den kvantfysiska egenskapen...

200 000 000 000 000 bit

Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter har under sina tio år i omloppsbana kring Mars sammanlagt skickat tillbaka 200 terabit data till jorden.

Vad är francium?

Francium är ett extremt sällsynt radioaktivt grundämne med det kemiska tecknet Fr och atomnummer 87. Endast franciums mest stabila isotop, med en kort halveringstid på bara cirka 22 minuter, finns i naturen. Francium bildas när aktinium sönderfaller, och vid en given tidpunkt räknar man med...

Dinosauriernas flora

Vilka sorters växter fanns under dinosauriernas tid?

Regenerering av finger

Jag hörde talas om en person som förlorat fingret i någon olycka och sedan med hjälp av sin bror (som var forskare i området) lyckats få fingret att växa ut igen på samma sätt som till exempel ödlor kan. Fingeravtrycket ska också ha regenererats. Kan detta stämma?

Ljus ger ljudpuls

Vi pratar med Erika Svanström

forskare vid Luleå tekniska universitet, som studerar ljudet av ljus.

Hur går experimenten till?– Fotoakustisk mätteknik handlar om hur ljus och ljud interagerar med material man vill studera. Vi sänder laserljus in i tunna filmer där ljusenergi absorberas vilket leder till snabb uppvärmning och utvidgning, vilket ger en ljudpuls. Hur låter ljus?– Beroende...

Mammutföda

Vad åt mammutarna som levde i Skandinavien?

Vem var Arthur Williams?

Den brittiske astronomen Arthur Stanley Williams, som levde mellan 1861 och 1938, var egentligen advokat till yrket, men ägnade sig åt astronomi på fritiden. Trots det gjorde han omfattande observationer av planeten Jupiter, vars molnbälten och zoner han började namnge 1898. Han upptäckte...

Växande istäcke

Är det sant att Antarktis istäcke är större än någonsin?

Vad är odlingszoner?

Odlingszoner är områden där klimat och andra förutsättningar för odling av till exempel frukt, bär och prydnadsväxter, är likartade.

622 000 000 bit

Med hjälp av laserpulser har Nasaprojektet LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration) lyckats skicka data till månen med en hastighet på 622 megabit per sekund.

Galaxtyper

Vilka olika sorters galaxer finns det?

Årets Ig Nobelpris

Fullt prisvärt

Skönheten sitter i betraktarens ölglas, heter en studie som belönats med årets Ig Nobelpris, den lite mer humoristiska motsvarigheten till Nobelpriset. Studien som fick psykologipriset undersökte korrelationen mellan alkoholpåverkan och självupplevd attraktion. Och ja, det hängde ihop. Ju...

Mental härdsmälta

Bakom olyckan i kärnkraftverket i Harrisburg­ i USA 1979 låg ett par riktigt futtiga och klantiga misstag. Först spillde någon ut ett glas vatten, läckaget­ orsakade en felaktig kontrollsignal som fick två matarpumpar­ att stanna och värmen i reaktorn att stiga. Två reserv­matarpumpar...

Vad är Decapoda?

Decapoda var tidigare det vetenskapliga namnet på tioarmade bläckfiskar, som numera har det vetenskapliga namnet Teuthida.Decapoda är idag istället det vetenskapliga namnet på tiofotade kräftdjur, som inkluderar i stort sett alla större kräftdjur som humrar, krabbor, kräftor och räkor.

Fysikpris till förhandsfavorit

Redan förra året var upptäckten av Higgspartikeln favorittippad till Nobelpriset i fysik. Då blev det inget, men i år gick det hela vägen. François Englert och Peter Higgs tilldelas 2013 års pris för den teoretiska förutsägelsen av den lilla partikeln som är orsaken till att partiklar...

Ibland inte så långt från verkligheten som man kan tro:

Superhjältarnas fysik

Till skillnad från den övriga serietidningsbefolkningen så bygger
superhjältarnas liv till stor del på vetenskap och intelligens. Många är vetenskapsmän som Iron-Mans alter ego Tony Stark. Andra har fått sina krafter genom vetenskapen, som Spindelmannen. De som inga krafter har får kompensera med vetenskap och teknik, som Batman.
Andra sätter fokus på naturlagar och vetenskap genom att överskrida allt som är möjligt – som Stålmannen som i år har tjänstgjort som superhjälte i 75 år.

VAD ÄR...

nefelometer?

En nefelometer är ett instrument som används för att mäta grumligheten i en vätska eller mängden partiklar, i form av exempelvis rök eller dimma, som finns i en gas.

VAD ÄR...

ulcus?

Ulcus är den medicinska benämningen på ett sår som orsakats av någon form av sjukdom och alltså inte är ett resultat av yttre våld.

Sidor