Bookmark and Share

Varför pastörisering?

Pastörisering innebär ju att man värmer upp mjölk, men vad är det egentligen som händer då?

När man hör ordet pastörisering tänker man på mjölk, men det är även många andra livsmedel som pastöriseras. Juice, vin och öl, till exempel. Anledningen till att man pastöriserar en produkt är att man då tar död på mikroorganismer i den. Dessa kan annars sprida sjukdomar, som till exempel tuberkulos eller salmonella, men även förstöra själva produkten. Samtidigt påverkas inte produktens smak och andra egenskaper i någon högre utsträckning av pastöriseringen. I Sverige måste sedan 1939 alla mejeriprodukter göras på pastöriserad mjölk.

Termen pastörisering brukar användas då temperaturen vid upphettningen är under 100 grader Celsius. Vid dessa temperaturer är det dock inte helt säkert att alla bakteriesporer och organismer dör. Därför medför inte pastöriseringen någon obegränsad hållbarhet för produkten. Förr i tiden surnade mjölken. I och med att pastöriseringen dödar de flesta mjölksyrebakterier är det numera de produktförstörande bakterierna som är orsaken till att mjölken blir dålig. Vill man se till så att alla tillväxande celler och sporer dödas får man istället sterilisera produkten vid temperaturer över kokpunkten.

Pastörisering kan ske såväl innan som efter det att livsmedlet förpackats. Mjölk lågpastöriseras, vilket innebär cirka 72 grader Celsius i 15 sekunder och därefter snabb avkylning. Grädde, fil och yoghurt högpastöriseras i omkring 85 grader. Ju högre temperatur, desto kortare tid behövs.

Beteckningen pastörisering härstammar från den franske kemisten och biologen Louis Pasteur, därav namnet. Han kontaktades 1856 av en lokal affärsman, vars försök att göra alkohol av sockerbetor ofta resulterade i mjölksyra. Pasteur drog av sin forskning slutsatsen att jäsning inte är en kemisk process, utan att jäst är en levande organism. Misslyckandena inträffade då mikroorganismer förorenat jäsningen och gjort den sur. På 1860-talet visade Pasteur hur man kunde förhindra att vinet surnade genom att värma upp det till 57 grader. Därmed var pastöriseringen uppfunnen.

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Fler nyheter

Vem var Robert Hoffstadter?

Robert Hofstadter var en amerikansk fysiker som föddes 1915 och avled 1990. Han uppfann 1948 en förbättrad scintillationsräknare för att studera gammastrålning.Efter att 1950 ha blivit professor i fysik vid Stanford University använde Hofstadter också spridning av energirika elektroner...

Vinkelrät reflektion

Jag undrar hur man får ljus att reflekteras 90 grader?

Genom att placera en spegel i 45 graders vinkel i förhållande till ljusets ursprungliga riktning.

Universums komprimerade volym

Om man tog bort alla attraherande och repellerande krafter och komprimerade all känd massa i universum, hur stor skulle volymen då bli?

1 000 000

James Webb-teleskopet kommer då det skjuts upp att vara utrustat med en solsköld med solskyddsfaktor 1 000 000 för att se till att de infraröda instrumenten hålls kalla.

Kodlås

Hur många öppningskombinationer kan en fjärrkontroll till en personbil ha?

De fjärrkontroller som används för att låsa och låsa upp moderna bilar innehåller en radiosändare. När man trycker på en knapp sänds en kod till en mottagare i bilen. Koden innehåller en säkerhetskod som skapas av ett datorchip i fjärrkontrollen, och en funktionskod som talar om...

Vem var Villehad Forssman

Villehad Henrik Forssman var en svenskfödd flygplanskonstruktör som levde mellan 1884 och 1944. Forssman, som växte upp i nuvarande Lettland, tog 1910 examen i maskinteknik vid Rigas polytekniska institut, där han konstruerade ett luftskepp åt den ryska militären.1910 flyttade han till...

Genterapi mot dövhet

2008 publicerade ni en nyhet om att forskare vid Oregon Health and Science University i Portland i USA lyckats implantera genen Atoh1 i innerörat på möss och därigenom fått celler utan sensorer att omvandlas till fungerande hårceller­. Nya kliniska försök för att utveckla en metod lämpad för människor var på gång. Har ni fler nyheter om detta?

Vad är fältstjärna?

Inom astronomin är en fältstjärna en stjärna som på himlen ligger nära ett annat astronomiskt objekt som observeras, men som inte tillhör själva objektet utan befinner sig antingen närmare eller längre bort från oss.

Dinosauriesjukdomar

Hur vanligt var det med sjukdomar under dinosauriernas tid?

Efter att ha studerat fossila fynd har forskarna kunnat dra slutsatsen att sjukdomar ser ut att ha varit en ganska ovanlig företeelse bland dinosaurierna. De var emellertid inte helt förskonade. Till exempel har tecken på att de drabbades av parasiter hittats i fossiliserad avföring. Enstaka...

Jordbävningsfrekvens

Har jordbävningarna ökat under 1900-talet?

Även om man lätt kan få intrycket av att världen drabbas av allt fler jordbävningar konstaterar USGS (United States Geological Survey) att antalet jordbävningar med en magnitud över 7,0 har varit i stort sett konstant sedan början av 1900-talet.Varje år förväntas det inträffa omkring...

Vi pratar med Göran Johansson

Biträdande professor i tillämpad kvantfysik vid Chalmers, där man har lyckats skapa en atom med hörsel.

Lysande fysikpris

Tack vare den blå lysdioden (LED) kan vi numera köpa både energisnåla och effektiva lampor med vitt ljus. Det var i början av 1990-talet som Isamu Akasaki, Hiroshi Amano, Shuji Nakamura för första gången lyckades skapa det blå ljuset som kom att revolutionera belysningstekniken. För...

Vem var Louis Essen?

Den brittiske fysikern Louis Essen, 1908–1997, som var verksam vid National Physical Laboratory i Teddington i Storbritannien, tog bland annat fram en ny metod som gjorde det möjligt att mäta ljusets hastighet mer exakt än tidigare. Essen är mest känd för att 1955, tillsammans med Jack...

14

Data från Nasa-sonden Messenger visar att planeten Merkurius krympt mer än man tidigare trott och att dess diameter minskat med så mycket som 14 kilometer under de senaste fyra miljarder åren.

Obefintlig smittorisk

Kan man få aids eller hiv från fästingar?

Formseende

Jag undrar om det är sant att de som fått syn, men som inte har kunnat se från födseln, inte kan se skillnad på enkla former som rektanglar, cirklar eller trianglar?

Vakuumfall

Vad är den maximala hastig­heten man kan falla i vakuum?

Hotdetektering i fågelvärlden

Jag undrar om duvor med hjälp av luktsinnet kan upptäcka rovfåglar eller andra fiender? Trots deras goda synfält känns det något riskabelt att enbart förlita sig på synen.

Vem var Poul la Cour?

Den danske uppfinnaren och vindkraftspion­jären Poul la Cour levde mellan 1846 och 1908. Efter att han 1869 avslutat sina studier i meteorologi var la Cour under en tid anställd som vice ordförande för det nyinrättade danska meteorologiska institutet i Köpenhamn. Under större delen av sitt...

Vad är skottvidd?

Skottvidden är den maximala räckvidden för en projektil avfyrad från ett eldvapen.

Sidor