Bookmark and Share

Varför pastörisering?

Pastörisering innebär ju att man värmer upp mjölk, men vad är det egentligen som händer då?

När man hör ordet pastörisering tänker man på mjölk, men det är även många andra livsmedel som pastöriseras. Juice, vin och öl, till exempel. Anledningen till att man pastöriserar en produkt är att man då tar död på mikroorganismer i den. Dessa kan annars sprida sjukdomar, som till exempel tuberkulos eller salmonella, men även förstöra själva produkten. Samtidigt påverkas inte produktens smak och andra egenskaper i någon högre utsträckning av pastöriseringen. I Sverige måste sedan 1939 alla mejeriprodukter göras på pastöriserad mjölk.

Termen pastörisering brukar användas då temperaturen vid upphettningen är under 100 grader Celsius. Vid dessa temperaturer är det dock inte helt säkert att alla bakteriesporer och organismer dör. Därför medför inte pastöriseringen någon obegränsad hållbarhet för produkten. Förr i tiden surnade mjölken. I och med att pastöriseringen dödar de flesta mjölksyrebakterier är det numera de produktförstörande bakterierna som är orsaken till att mjölken blir dålig. Vill man se till så att alla tillväxande celler och sporer dödas får man istället sterilisera produkten vid temperaturer över kokpunkten.

Pastörisering kan ske såväl innan som efter det att livsmedlet förpackats. Mjölk lågpastöriseras, vilket innebär cirka 72 grader Celsius i 15 sekunder och därefter snabb avkylning. Grädde, fil och yoghurt högpastöriseras i omkring 85 grader. Ju högre temperatur, desto kortare tid behövs.

Beteckningen pastörisering härstammar från den franske kemisten och biologen Louis Pasteur, därav namnet. Han kontaktades 1856 av en lokal affärsman, vars försök att göra alkohol av sockerbetor ofta resulterade i mjölksyra. Pasteur drog av sin forskning slutsatsen att jäsning inte är en kemisk process, utan att jäst är en levande organism. Misslyckandena inträffade då mikroorganismer förorenat jäsningen och gjort den sur. På 1860-talet visade Pasteur hur man kunde förhindra att vinet surnade genom att värma upp det till 57 grader. Därmed var pastöriseringen uppfunnen.

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Fler nyheter

Vem var Karl von Frisch?

Zoologen och etologen Karl von Frisch föddes 1886 i Österrike och studerade framför allt binas beteende. Genom att träna bin att äta från en konstgjord källa lyckades han bevisa att de kan skilja mellan olika dofter, smaker och färger.Han visade också att bina kommunicerar med varandra...

Fridlysta koraller

Finns det några koraller som är fridlysta i Atlanten?

Vintervindar

Jan Björklund blev mycket hånad för sitt uttalande om att det blåser mer på sommaren än på vintern.
Var det verkligen felaktigt?

Vad är clipeus?

En clipeus är en stor rundsköld som bars av romarrikets soldater och soldater i antika ­Grekland.

Magnetkedja

Varför kan det fastna flera nålar i varandra när man tar upp nålar med en magnet?

Vem var William Friese-Greene?

William Friese-Greene var en brittisk fotograf och uppfinnare som levde mellan 1855 och 1921. Friese-Greene påstås ibland ha uppfunnit den första filmkameran. Kameran, som Friese-Greene designade 1889 tillsammans med civilingenjören Mortimer Evans, tog en serie stillbilder på en remsa film,...

Ångmaskin

Hur fungerar en ångmaskin?

600

Elektriska ålar kan utsätta sitt byte för elchocker med en spänning på upp till 600 volt.

Planetfödsel

Hur bildas en planet? Bildas den utifrån en stjärna?

Vem var Robert Cocking?

Robert Cocking, som föddes 1776, har den tvivelaktiga äran att vara den första människan att omkomma under ett fallskärmshopp. Cocking bevittnade 1802 Englands första fallskärmshopp. Efter denna händelse konstruerade Cocking själv en 32 meter bred, konformad fallskärm, med en korg...

Vetenskaplig rasism

Jag fick höra om en bok som heter The Bell Curve och den menar att man kan avgöra en människas värde och intelligens baserat på var de kommer ifrån. Jag är själv invandrare och enligt dem är skälet till att landet jag föddes i har så mycket problem att människorna där inte är smarta. Är detta vetenskap?

Vad är uns?

Uns är en gammal svensk viktenhet som inte längre används, men som fortfarande har motsvarigheter i många andra länder. Vikten av ett uns varierade beroende på vad som vägdes, men enheten kommer ursprungligen från den gamla romerska enheten uncia som motsvarade 27,3 gram.

Krökningseffekt

Den så kallade krökningseffekten är den effekt som innebär att en vattendroppes förmåga att växa är beroende av krökningen hos droppens yta, som i sin tur bestäms av droppens radie.

0,2

Australienska fysiker har konstruerat en så kallad dragstråle som med hjälp av en ihålig laserstråle både kan stöta bort och dra till sig partiklar med en femtedels millimeter i diameter och förflytta dem upp till 0,2 meter, vilket är omkring 100 gånger längre än vad tidigare experiment lyckats med.

50

Klimatmodeller förutspår att mängden blixtnedslag ­kommer att öka med 50 procent i USA under det kommande ­århundradet till följd av den globala­ uppvärmningen.

Spegelbild

Hur förstorar ett reflektorteleskop och varför har Newtonteleskop en sekundär spegel innan brännpunkten?

Vem var John MacAdam?

Den skotske ingenjören och vägbyggaren John Loudon McAdam levde mellan 1756 och 1836. Efter att ha tjänat en förmögenhet i USA under den amerikanska revolutionen återvände McAdam till Skottland, och utsågs  1815 till väginspektör­ i engelska Bristol. Kort därefter började McAdam...

Sidor