Shutterstock
Snabbaste djuret på land: gepard

Här är världens snabbaste djur

Vissa djur i naturen kan, om förhållandena så kräver, röra sig med en fantastisk hastighet. Men vilket djur är egentligen snabbast?

Världens snabbaste djur

För många av världens djur är hastighet avgörande när de jagar byten, ska hitta en partner eller fly från ett rovdjur.

I havet, på land och i luften rör sig världens snabbaste djur i hastigheter som vi människor bara kan uppnå med hjälp av tekniska uppfinningar som bilar eller flygplan.

Lär dig mer om världens snabbaste djur och deras topphastighet:

Pilgrimsfalken - 390 km/h

Pilgrimsfalken dyker i hög fart

Genom att föra vingar, fötter och svansfjädrar tätt intill kroppenkan pilgrimsfalken dyka genom luften med en hastighet av 390 km/h. Den extrema hastigheten gör pilgrimsfalken till världens snabbaste fågel – och även det snabbaste djuret generellt.

© Shutterstock
  • Styrka: Den droppformade kroppen.
  • Svaghet: Långsam när den flyger horisontellt.

Pilgrimsfalken är världens snabbaste djur. Den finns på alla världens kontinenter och de livnär sig på medelstora fåglar som duvor, ankor och vadare, och det är i jakten på dessa som pilgrimsfalken ökar farten.

När pilgrimsfalken upptäcker sitt byte på land vänder den huvudet nedåt i en snabb rörelse och dyker genom luften.

För att minska luftmotståndet samlar pilgrimsfalk sina vingar, fötter och stjärtfjädrar nära kroppen och uppnår på så sätt en aerodynamisk droppform.

Därefter dyker pilgrimsfalken lodrätt mot marken och med hjälp av gravitationen kan den nå upp i hela 390 km/h genom luften. Detta gör pilgrimsfalken till världens snabbaste djur och därmed även världens snabbaste fågel.

Taggstjärtseglare - 170 km/h

Taggstjärtseglare flyger över vattnet

Pilgrimsfalken är världens snabbaste fågel, men strax efter kommer taggstjärtseglaren med sin toppfart på 170 km/h.

© Shutterstock
  • Styrka: De långa, slanka vingarna.
  • Svaghet: Hamnar i koma vid hård kyla.

Pilgrimsfalkens hastighetsrekord är imponerande, men tar man bort gravitationen från ekvationen blir den snabbt omkörd av taggstjärtseglaren, som har betydligt bättre flygegenskaper.

Taggstjärtseglaren livnär sig på små, flygande insekter och yngel i Centralasien och södra Sibirien. På vintern flyger den mot varmare breddgrader med en blygsam hastighet på 40 km/h.

Men när parningssäsongen startar fyrdubblar taggstjärtseglaren sin hastighet för att imponera på potentiella partner.

I jakten på en partner kan taggstjärtseglaren nå upp i 170 km/h, vilket gör den till en av de snabbaste fåglarna i världen.

LÄS ÄVEN: Här är världens fulaste djur – rösta på din favorit

Amerikansk quarterhäst - Världens snabbaste häst

Den amerikanska quarterhästen är världens snabbaste häst på korta sträckor.

© Shutterstock

Quarterhästen är världens snabbaste häst

I alla kulturer där hästar har fötts upp har det funnits hästkapplöpning. Från antika Egypten till antika Grekland och Romarriket har människor fascinerats av snabba hästar.

På 1600-talet började man föda upp en hästras i England med avsikt att göra den till världens snabbaste. I dag är denna engelska fullblodshäst en av världens snabbaste hästar med rekord på 77 km/h i galopp.

På korta avstånd överträffas den stolta fullblodshästen dock av den amerikanska quarterhästen som kan springa i upp emot 88 km/h på avstånd på cirka en kvarts engelsk mil (motsvarande 400 meter).

Fregattfågel - 153 km/h

Fregattfågel - den med den röda påsen under näbben.

Fregattfågeln lägger endast ett ägg vartannat år och därför anstränger sig hanen särskilt när det är dags för parningssäsong.

© Shutterstock
  • Styrka: Kan flyga i månader utan att landa.
  • Svaghet: Lägger bara ett ägg vartannat år.

Det finns fem arter av fregattfåglar och samtliga flyger över de tropiska och subtropiska haven, där de färdas över stora avstånd.

Hanen känns igen på den röda påsen under näbben som han blåser upp under parningstiden för att locka till sig en hona.

När fregattfågeln ger sig ut på världshaven kan det gå månader innan den ser land igen. Genom att flyga med passadvindarna sparar den energi och kan till och med ta en tupplur under färden.

Ute till havs livnär sig fregattfågeln på fisk och bläckfisk som jagas upp till havsytan av tonfisk och andra rovfiskar. Med vinden i ryggen och en fisk i sikte kan den nå upp i en hastighet på 153 km/h.

Greyhound - världens snabbaste hund

En greyhound flyger fram på banan med sin långa, slanka kropp.

© Shutterstock

Greyhound är världens snabbaste hund

Med sin slanka och muskulösa kropp innehar denna vinthund platsen som världens snabbaste hund. Den atletiska hunden kan springa i upp emot 70 km/h och användes därför ursprungligen för hjort- och vargjakt.

På 1920-talet introducerades kapplöpningar med greyhounds i USA, och sedan dess har greyhounds sprungit lopp i USA, Australien, Nya Zeeland, England och Irland.

Sporrgås - 142 km/h

Sporrgås flyger över land

Sporrgåsens enorma vingspann gör den till en av de snabbaste fåglarna i världen.

© Shutterstock
  • Styrka: Stort vingspann.
  • Svaghet: Ingen.

Sporrgåsen är en gåsliknande andfågel som flyger i flockar med cirka 50 fåglar och lever i våtmarker söder om Sahara.

Med ett vingspann på upp till 200 centimeter kan sporrgåsen flyga i hela 142 km/h. För att få energi till flygturen äter den allt från frön och vattenväxter till fisk och blåsbaggar.

Sporrgåsens förkärlek för blåsbaggar gör den farlig för människor att äta. Blåsbaggen innehåller nämligen ett gift som tas upp i köttet på gåsen.

Marlin - 130 km/h

Marlin i havet

En marlin kan med sin strömlinjeformade kropp nå upp i en hastighet på 130 km/h och är därför världens snabbaste fisk.

© Shutterstock
  • Styrka: Strömlinjeformad kropp och kraftiga fenor.
  • Svaghet: Ingen.

Medan världens snabbaste fåglar kan dra nytta av både gravitation och vädersystem utmanas havets djur av det element som de vistas i.

För att uppnå högsta hastighet i vatten måste rovfiskar därför kompensera för vattenmotståndet med sin aerodynamiska form. Det är en marlin, världens snabbaste fisk, ett bra exempel på.

Dess avlånga, strömlinjeformade kroppen ger minsta möjliga vattenmotstånd samtidigt som dess starka stjärtfena och fenorna på sidan av kroppen hjälper fisken att accelerera.

LÄS ÄVEN:De farligaste djuren i Sverige

Gepard - 120 km/h

Springade gepard

Geparden kan accelerera från noll till 120 km/h på ytterst kort tid.

© Shutterstock
  • Styrka: Snabb acceleration.
  • Svaghet: Kan bara springa så snabbt på korta avstånd.

Geparden är djurrikets svar på 100-meterslöparen och intar platsen som världens snabbaste landdjur. Geparden är extremt bra på att accelerera snabbt och kan gå från 0 till 120 km/h på nolltid.

Gepardens starka muskler hjälper dock inte över längre sträckor. Trots att geparden är snabbare än de flesta är den mindre uthållig och måste sakta ner redan efter 500 meter.

Det räcker dock oftast för att geparden ska hinna fånga sitt byte. Med snabba hopp och vassa kurvor kan rovdjuret ofta nöja sig med en hastighet på 50 km/h under en jakt.

VIDEO: Se hur geparden drar nytta av sin hastighet under jakten

En vuxen strimmig gnu kan nå upp i en hastighet på 80 km/h, och därför är geparden överlägsen vid under jakten.

Video

Segelfisk - 110 km/h

Segelfisken i havet

Segelfisken har en kropp som är gjord för hög hastighet.

© Shutterstock
  • Styrka: En strömlinjeformad kropp.
  • Svaghet: Ingen.

Man kan nästan se på segelfisken att den är en snabb fisk. Med sitt spjut framtill, ett rundat huvud och en avsmalnande kropp påminner segelfisken om en dartpil som skjuter effektivt fram genom vattnet.

Precis som världens snabbaste fisk, en marlin, har segelfisken en aerodynamisk form och en muskulatur som tillåter snabba rörelser.

Dessutom är den utrustad med en segelformad ryggfena som kan fällas ner när segelfisken behöver simma extra snabbt.

Gaffelantilop - 90 km/h

Gaffelantilop på prärien

Gaffelantilopen kan hålla en hög hastighet över långa sträckor och hamnar därför på andra plats över världens snabbaste landdjur.

© Shutterstock
  • Styrka: Springer snabbt över långa avstånd.
  • Svaghet: Ingen imponerande accelerationsförmåga.

Gaffelantilopen är en antilopart som lever på prärien i västra och centrala Nordamerika. Den känns igen på sina platta horn med två spetsar, vilka har gett gaffelbocken sitt namn.

På vintern migrerar den i flockar på upp till 1 000 individer, och de är bra på att kommunicera med varandra om det dyker upp faror under vägen. Om ett rovdjur närmar sig sätter de av över prärien i en imponerande hastighet.

Även om gaffelantilopen är en idisslare och enbart äter gräs, örter och buskar räcker den vegetariska kosten för att ge den lilla maratonlöparen tillräckligt med energi för att springa i upp emot 90 km/h.

Särskilda muskelfibrer ger fart

Strimmig gnu - 80 km/h

Tre strimmiga gnuer på savannen

Strimmig gnu ser inte direkt atletisk ut. Men om den får ett rovdjur efter sig kan det stora djuret springa så pass fort att det intar platsen som ett av världens snabbaste landdjur.

© Shutterstock
  • Styrka: Muskelstyrka.
  • Svaghet: Den är föda för många snabba däggdjur.

Strimmig gnu är en stor antilopart som lever på savannen i östra och södra Afrika där den tillryggalägger stora sträckor i jakten på frodigt gräs.

Till skillnad från gaffelantilopen är strimmig gnu solitt byggd och robust av naturen. Huden ser “räfflad” ut och därför har den fått namnet "strimmig gnu".

Dessvärre, ur gnuernas perspektiv, rymmer savannen även rovdjur som lejon, geparder och hyenor – samtliga sugna på kött.

Hotet från snabbspringande fiender har gjort strimmig gnu till ett av världens snabbaste däggdjur med en hastighet motsvarande den hos ett lejon.

Lejonet - 80 km/h

Lejonhane på savannen

Lejonet är ingen maratonlöpare och föredrar att spara på energin. Men när det närmar sig ett byte tar det dock inte lång tid innan den kan sätta tänderna i köttet.

© Shutterstock
  • Styrka: Snabb acceleration.
  • Svaghet: Dålig uthållighet.

De vilda lejonflockar som fortfarande finns kvar lever främst i Afrika söder om Sahara, men det finns också en mindre flock i Gir Forest National Park i östra Indien.

Precis som geparden är lejonet en sprinter. Den kan springa i upp emot 80 km/h, men på grund av sin dåliga uthållighet måste den vara nära bytet innan den slår till.

Därför har lejonen utvecklat listiga metoder för när de ska jaga. Lejonflocken närmar sig ett ovetandes däggdjur mitt i natten och när de är cirka 30 meter från bytet slår de till.

Få även en överblick över världens giftigaste djur här.