Veganska neandertalare använde medicin

Neandertalare som bodde i El Sidrón i Asturien i norra Spanien tycks inte ha varit mycket för kött utan föredrog pinje­nötter, mossa och svamp till middag. Bild: Abel Grau / CSIC Communication

Neandertalare som bodde i El Sidrón i Asturien i norra Spanien tycks inte ha varit mycket för kött utan föredrog pinje­nötter, mossa och svamp till middag. Bild: Abel Grau / CSIC Communication

Forskare har analyserat dna från 42 000 - 50 000 år gammalt tandplack hos neandertalare från El Sidrón i Spanien och Spy i Belgien och fått en helt ny inblick i vad de åt, hur de levde och vilka sjukdomar de led av.

De förhistoriska Spy-invånarna tycks ha varit just de köttätare vi ­föreställer oss att neandertalare var. Ullhårig noshörning och mufflonfår hörde till stapelvarorna, men även andra växt­ätande djur slank ned, av benhögarna på fyndplatsen att döma. Svamp gillade de också.

Men de spanska neandertalarna tycks överraskande nog ha hållit sig till en vegetarisk kost. Bevis saknas helt för att de skulle ha tuggat i sig djur. Bland alla de växter de åt fanns pinjenötter, mossa, svampar och trädbark. Det sistnämnda kan ha varit i medicinskt syfte, spekulerar forskarna. En stackars man led nämligen av en troligen mycket smärtsam tandböld och var dessutom infekterad med microsporidia som bland annat orsakar svåra diarréer. I hans tandplack fanns rester av jättepoppel, vars bark, rötter och löv innehåller det smärtstillande ämnet salicylsyra. Han konsumerade även mögel – kanske hade neandertalarna upptäckt dessa svampars antibakteriella effekt redan 40 000 innan penicillinet utvecklades.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter