Vem uppfann jetmotorn?

När uppfanns jetmotorn och vem var det som uppfann­ den?

Frank Whittle

Frank Whittle

Ångturbinen, som utvecklades under 1880-talet, innebar ett stort steg framåt från de klumpiga och ineffektiva ångmaskinerna. Kunde någon­ motsvarande teknik användas för förbränningsmotorer?

Britten Frank Whittle fick patent på en ”turbojet engine” 1930, men intresset från officiellt håll var svagt. I mitten av 1930-talet ökade dock spänningarna i Europa. Whittle tillverkade då en motor som benchmark-testades 1937. Sin jungfrutur i ett plan fick motorn den 15 maj 1941. Denna prototyp utvecklades till flygplansmodellen Gloster Meteor, som började användas inom Royal Air Force 1944. Under tiden hade tysken Hans Pabst von Ohain tagit patent på en jetmotor 1935.

Gloster Meteor var det första jetplanet inom Royal Air Force. Det togs i bruk 1944.

Gloster Meteor var det första jetplanet inom Royal Air Force. Det togs i bruk 1944.

Tyskarna reagerade snabbare och flygplanstillverkaren Heinkel byggde med hjälp av Pabst von Ohain modellen He 178, som i augusti 1939 blev det första jetplanet i luften.

Jetplanen hann inte påverka andra världskriget i någon större omfattning, men fick efter kriget istället ett genombrott inom den civila luftfarten. Det första civila jetplanet var De Havilland Comet, som kom i trafik 1952. Regelbundna flygningar över Atlanten kom igång 1958. Jetmotorn blev därmed en av många uppfinningar som har förändrat vår livsstil, på gott och ont.

Material från
Allt om Vetenskap nr 10 2007

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter