Vem var Arkimedes?

Arkimedes betraktas ofta som antikens ­främste matematiker.

Arkimedes betraktas ofta som antikens ­främste matematiker.

Den grekiske matematikern Arkimedes föddes cirka 287 före Kristus i Syrakusa och studerade i Alexandria i Egypten innan han återvände till sin hemstad.

Arkimedes är känd för ett stort antal upptäckter och uppfinningar. Mest känd är han förmodligen för upptäckten av det som idag kallas för Arkimedes princip, som innebär att ett föremål nedsänkt i vätska påverkas av en lyftkraft som är lika med tyngden hos den vätska det tränger undan. Det brukar sägas att han kom på detta samband i badkaret och att han därefter sprang naken på gatorna ropandes ”heureka”, som betyder "jag har funnit det".

Några av ­Arkimedes andra upptäckter och uppfinningar inkluderar formler för att beräkna volymen och ytan hos en sfär, värdet av pi med tre siffrors noggrannhet, hävstångsprincipen och pumpanordningen Arkimedes skruv.

Arkimedes dog cirka 212 f.Kr., under Romar­rikets belägring av Syrakusa. Det sägs att han höggs till döds av en romersk soldat medan han satt och begrundade ett matematiskt problem och med orden ”Rubba inte mina cirklar” bad om att inte bli störd.

Material från
Allt om Vetenskap nr 1 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter