Vi pratar med Johannes Bergsten

Entomolog vid Naturhistoriska riksmuseet som skrivit den första kompletta samman­ställningen om dykarbaggar på 130 år.

Bild: Rasa Bukontaite

Bild: Rasa Bukontaite

Varför just dykarbaggar?

– Från när jag var barn och samlade djur i burkar och akvarier minns jag att när man hittade en av de stora gulbandade dykarna i släktet Dytiscus var lyckan gjord. Sedan var det tack vare en inspirerande handledare vid Umeå universitet där jag läste biologiprogrammet som gjorde att det blev just dykarskalbaggar som specialisering för examensarbete och vidare doktorandstudier.

Det ligger ett gediget arbete bakom boken?

– Det tog tre-fyra år från idé till verklighet. Mesta tiden gick åt till att sammanställa allt material för boken: gå igenom litteratur för att sammanfatta kunskapsläget, göra illustrationer och utbredningskartor samt ta färgfotografier. Boken innehåller över 500 illustrationer. Mycket av det jag och min medförfattare Kelly Miller skriver i boken om släktenas biologi, habitatkrav, släktskap och klassificering kommer från vår egen fälterfarenhet och forskning under snart 20 år.

Men visst blev boken snabbt inaktuell?

– Varje år beskrivs ca 30-50 nya arter av dykarskalbaggar i världen och ofta ett eller två nya släkten. Jag har själv tillsammans med kollegor från Tyskland just beskrivit ett nytt släkte från Sydostasien, Rompindessus, efter att boken kom ut.

Har du någon favorit bland dykarbaggarna?

– Det ska väl vara de gulbandade dykarna då. De är så stora och imponerande. En annan liten, 3-5 millimeter stor, favorit är ett släkte i Afrika som heter Africophilus. Det trevliga med dem är att man inte behöver gå ner sig i kärr och träsk med stövlar eller vadare för att samla med vattenhåv för de lever i den millimeter­tunna vattenfilmen som bildas på våta klippor, till exempel bredvid vattenfall. De har varit väldigt dåligt kända på grund av sitt ovanliga levnadssätt så jag har hittat många nya arter i den gruppen, och det är lite av det som driver mig – upptäckarlusten!
 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter