Vi pratar med Sophie Vallulv

... som har världens första certifierade arkeologihund.

Bild: Tobias Vallulv

Bild: Tobias Vallulv

Vad gör en arkeologihund?
– En arkeologihund är tränad att med hjälp av sitt luktsinne hitta och markera mänskligt skelett under markytan.

Varför behövs de?
– Sedan tidigare finns det maskiner som kan hjälpa arkeologer att se vad som finns under markytan, exempelvis magnetometer och georadar, men med dessa tekniker kan man inte upptäcka skelett. Arkeologihundar och deras fantastiska luktsinne kan däremot tala om var i marken det finns mänskliga kvarlevor. På så sätt kan arkeologer mer exakt kostnadsberäkna och planera en utgrävning.

Fabel markerar. Bild: Daniel Lindskog

Fabel markerar. Bild: Daniel Lindskog

Kan du kort presentera Fabel?
– Fabel, som egentligen heter Thunder Dust’s Quento, är en 2,5 år gammal schäfer. Det han gillar mest i världen är sin gröna boll. Det är den han får som belöning när han jobbar.

Har ni arbetat vid någon utgrävning än?
– Efter att Fabel blev certifierad den 27 juli i år har vi varit ute och sökt av ett område inför en seminariegrävning i närheten av fornborgen Sandby borg på Öland. Fabel sa att det i området för schaktet inte skulle finnas ben, vilket visade sig stämma. Däremot markerade han en bit utanför schaktet, vilket är mycket spännande!

Hur ser framtiden ut för arkeologihundar?
– I framtiden hoppas jag på att hundar kommer att användas flitigt inom arkeologin. Jag tror så mycket på det att jag håller på att träna upp en arkeologihund till, schäfern Urax, nio månader.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter