Vi pratar med Stina Simonsson

docent i cellbiologi vid Sahlgrenska akademin som lyckats skriva ut stamceller med 3D-printer och fått dem att utvecklas till broskceller.

Bild: Elin Lindström Claessen/Göteborgs universitet

Bild: Elin Lindström Claessen/Göteborgs universitet

Hur har ni lyckats med det?

– Vi fick stamcellerna att överleva 3D-utskriften bland annat genom att de tilläts återhämta sig, påbörja celldelning samt att vi behandlade dem med tillväxtfaktorer för att bilda brosk. En viktig observation var att cellantalet var avgörande för att vävnaden skulle bildas.

Varför är det så svårt?

– Broskskador läker sällan eller aldrig och broskbildningsprocessen har tidigare varit svår att återskapa från stamceller eftersom brosk bildas sent under den embryonala utvecklingen.

Vilka sorts celler har ni utgått ifrån?

– Vi tog broskceller från patienter i samband med knäoperationer. Cellerna har föryngrats i laboratoriet så att de återgått till att bli så kallade inducerade pluripotenta stamceller (iPS-celler) som har förmåga att utvecklas till kroppens alla olika typer av celler.

Hur länge har ni fått stamcellerna att leva?

– Flera år, vi kan även frysa dem så vi kan få nästan oändligt många celler från en enda cell. I vår studie tog broskbildningen fem veckor, vilket är jämförbart med den tid det tar under normal embryonal utveckling.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

– Upptäckterna är viktiga eftersom broskskador som kan leda till artros idag är en växande folksjukdom i Sverige. Förhoppningen är att patienter med broskskador och artros i framtiden ska kunna få läkande 3D-printad broskvävnad inom tio år, men det viktigaste är att brosket först är säkert att transplantera.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter