Bookmark and Share

Vilken är världens största grotta?Om man med ”störst” menar ”längst” så är världens största kända grotta Mammoth Cave i Kentucky, mitt i östra delen av USA. Gångarna i denna kalkstensgrotta är sammanlagt imponerande 560 kilometer långa. Förutom gott om stalagmiter och stalaktiter hittar man här även underjordiska sjöar och floder. Här finns många spännande livsformer, bland annat syrsor, färglösa spindlar och blinda fiskar och kräftdjur.

I modern tid upptäcktes grott­systemet troligen i slutet av 1700-­talet. Dock har man funnit spår, bland annat mumifierade kroppar, av indianer som undersökt Mammoth Cave till ett djup av tre kilometer. Klimatet i grottorna är svart och fuktigt – temperaturen ligger på 12 grader Celsius och luftfuktigheten på 87 procent.

Grottorna har genom åren använts­ till allt från utvinning av nitrat till tuberkulossjukhus. Sedan 1941 är de en del av en 215 kvadrat­kilometer stor nationalpark, som sedan 1981 finns med på Unescos världsarvslista.

Namnet Mammoth Cave härstammar från början av 1800-talet och har inte med det sedan länge utdöda djuret att göra, utan med storleken på grottorna och gångarna.


Mammoth Cave National Parks webbplats: www.nps.gov/maca

FRÅGA ALLT OM VETENSKAP!

Fler nyheter

Diamanter i fjällen

I Snasahögarna i Jämtland finns diamanter, har forskare från bland annat Uppsala universitet upptäckt.De glittrande kolbitarna är dock alldeles för små för att ha något ekonomiskt värde, men för forskarna är det rena rama skattgömman som kan lära oss mer om de geologiska processer...

Tungt fall

Jag läser till skorstensfejartekniker och har några funderingar kring fall från olika höjder. Hur mycket väger en människa när hon faller från 1, 2, 4, 6, 8, 10 meter och så vidare? Finns det något sätt att räkna ut det? Jämför till exempel med att man väger som en elefant när man krockar i en bil.

Vem var Gustave Eiffel?

Den franske ingenjören Alexandre Gustave Eiffel föddes 1832 i Dijon och dog 1923 i Paris. Eiffel är mest känd för att ha konstruerat Eiffeltornet till världsutställningen i Paris 1889. Det 300 meter höga Eiffeltornet var världens högsta byggnad ända till 1930.Eiffel konstruerade även...

Vem var Wilhelm Weber?

Den tyske fysikern Wilhelm Eduard Weber, som levde mellan 1804 och 1891, arbetade bland annat med vågrörelser med sin ene bror Ernst och med gåendets mekanik med sin andre bror Eduard.Tillsammans med Carl Friedrich Gauss konstrue­rade Weber den första fungerande telegrafen. Webers och Gauss...

Världens största dammar

Jorden skriker efter energi och klimatet efter ­mindre ­koldioxid. Då är vattenkraft en lösning – förnybart, ­effektivt och ­klimatsmart.
Men klimatsmart betyder inte nödvändigtvis miljösmart. ­Gigantiska dammbyggen har tvingat miljoner människor att flytta, hundratals städer har översvämmats, ekosystem har ­kollapsat, naturvärden har ödelagts och ovärderliga arkeologiska lämningar ligger nu under vatten.
Här kan du läsa om världens tio största dammar.

Högt fall

Finns det någon möjlighet att man kan överleva ett fall från ett flygplan om man faller mot ett vertikalt, snö- och isklätt stup som med en tillräckligt stor banradie sluttar ut till ett horisontellt läge?

50 000

ton svaveldioxid per dygn spyr den isländska vulkanen Bardarbunga ut under sitt pågående utbrott som ingen i skrivande stund vet när det slutar.

Grått hår

Min son är nästan 28 år gammal och har både på huvudet och på bröstet till hälften gråa hår. Vad kan orsaken vara?

1 300

Arkeologer i Norge har hittat­ en skida, med bindning och läderremmar, som är 1 300 år gammal.

Amfibiecykel

Jag och en kompis blev väldigt intresserade då vi såg er artikel om amfibiecykeln i Kina och vi har några frågor. Hur fungerar själva propellern/vattenhjulet? Hur fungerar själva flytanordningen? Vad används som roder? Hur kan man styra den?

I begynnelsen­ var havet

Vattnet på jorden kanske inte alls fördes till jorden långt efter att planeten bildades. Det kan mycket väl ha funnits där redan från början, enligt en ny teori som lanserats i Science. Slutsatsen bygger på kemiska jämförelser mellan ämnen från jorden och uråldriga meteoriter med...

Tio saker du inte visste om Mount Everest

1.Den snabbaste tiden som någon har tagit sig ner från Mount Everest är elva minuter (vissa källor anger tolv minuter). Det var fransmannen Jean-Marc Boivin (1951-1990) som flög med skärm ner från berget i september 1988. 2.I Nepal heter Mount Everest Sagarmāthā, som betyder himmelens...

Vem var Robert Hoffstadter?

Robert Hofstadter var en amerikansk fysiker som föddes 1915 och avled 1990. Han uppfann 1948 en förbättrad scintillationsräknare för att studera gammastrålning.Efter att 1950 ha blivit professor i fysik vid Stanford University använde Hofstadter också spridning av energirika elektroner...

Vinkelrät reflektion

Jag undrar hur man får ljus att reflekteras 90 grader?

Genom att placera en spegel i 45 graders vinkel i förhållande till ljusets ursprungliga riktning.

Universums komprimerade volym

Om man tog bort alla attraherande och repellerande krafter och komprimerade all känd massa i universum, hur stor skulle volymen då bli?

1 000 000

James Webb-teleskopet kommer då det skjuts upp att vara utrustat med en solsköld med solskyddsfaktor 1 000 000 för att se till att de infraröda instrumenten hålls kalla.

Kodlås

Hur många öppningskombinationer kan en fjärrkontroll till en personbil ha?

De fjärrkontroller som används för att låsa och låsa upp moderna bilar innehåller en radiosändare. När man trycker på en knapp sänds en kod till en mottagare i bilen. Koden innehåller en säkerhetskod som skapas av ett datorchip i fjärrkontrollen, och en funktionskod som talar om...

Vem var Villehad Forssman

Villehad Henrik Forssman var en svenskfödd flygplanskonstruktör som levde mellan 1884 och 1944. Forssman, som växte upp i nuvarande Lettland, tog 1910 examen i maskinteknik vid Rigas polytekniska institut, där han konstruerade ett luftskepp åt den ryska militären.1910 flyttade han till...

Genterapi mot dövhet

2008 publicerade ni en nyhet om att forskare vid Oregon Health and Science University i Portland i USA lyckats implantera genen Atoh1 i innerörat på möss och därigenom fått celler utan sensorer att omvandlas till fungerande hårceller­. Nya kliniska försök för att utveckla en metod lämpad för människor var på gång. Har ni fler nyheter om detta?

Vad är fältstjärna?

Inom astronomin är en fältstjärna en stjärna som på himlen ligger nära ett annat astronomiskt objekt som observeras, men som inte tillhör själva objektet utan befinner sig antingen närmare eller längre bort från oss.

Sidor