Vindkraftverket som producerar vatten

Ett billigare och enklare alternativ till borrade brunnar är att ta vattnet ur luften. Minivindkraftverket på bilden producerar vatten med hjälp av kondensation. Vindturbinen driver en fläkt som suger ner luften i underdelen av metall där den kondenserar och släpper ifrån sig vatten.  Bild: Vici labs

Ett billigare och enklare alternativ till borrade brunnar är att ta vattnet ur luften. Minivindkraftverket på bilden producerar vatten med hjälp av kondensation. Vindturbinen driver en fläkt som suger ner luften i underdelen av metall där den kondenserar och släpper ifrån sig vatten. Bild: Vici labs

Ett amerikanskt bolag har utvecklat ett minivindkraftverk som producerar vatten. Waterseer heter det och ser ut som ett svampformat litet vattentorn med en vertikal rotoraxel på toppen. Under marken fortsätter det ihåliga vattentornet och slutar i en kolvformad behållare.

Den vertikala vindturbinen driver en intern fläkt som suger ner den omgivande luften i den underjordiska delen som är gjord av metall. När den varma luften möter den kalla luften därnere kondenserar den och släpper ifrån sig vatten som samlas i behållaren längst ner. För att slippa insekter i vattnet finns också ett filter vid luftintaget.

Runt 36 liter vatten om dagen ska den cirka fyra meter stora vindvattenpumpen kunna producera, enligt företaget Vici Labs. Vattnet tas upp med hjälp av en manuell pump med slang som sticks ner i marken bredvid. Syftet är att förse områden med rent och säkert dricksvatten, något som minst 663 miljoner människor saknar idag, enligt FN. Waterseer kräver inte ­elektricitet, kan vara igång dygnet runt och kan användas på platser där det inte går att borra brunnar.

Material från
Allt om Vetenskap nr 2 - 2017

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter