Vintervindar

Jan Björklund blev mycket hånad för sitt uttalande om att det blåser mer på sommaren än på vintern.
Var det verkligen felaktigt?

Svenska vindkraftverk producerar som bäst under höst- och vintermånaderna. Bild: SPL

Svenska vindkraftverk producerar som bäst under höst- och vintermånaderna. Bild: SPL

Jan Björklunds påstående att vindkraften inte fungerar så bra på vintern eftersom det blåser mest på sommarhalvåret var felaktigt.
”I SVT påstod jag att det blåser mindre på vintern, vilket är felaktigt. Jag beklagar det,” meddelande han också i ett nyhetsbrev.
Vindkraftens produktion varierar visserligen under året, men en studie som gjorts av Energimyndigheten visar att det under hösten och vintern ofta blåser mer, vilket bidrar till att vindkraftsproduktionen är som bäst under dessa årstider.
– Många tror att det inte blåser tillräckligt när det behövs. Under hösten och vintern, när mörkret och kylan kommer, ökar vårt behov av energi. Att vindkraften producerar som mest under just dessa perioder är av betydelse nu när vindkraften står för en allt större del av vår elproduktion, säger Johanna Lakso på Energimyndigheten.
Under 2013 var det enligt Energimyndighetens studie som blåsigast i december månad och under några timmar stod vindkraften till och med för ­rekordhöga 25 procent av det totala effektbehovet.

Material från

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter