Webbtips

Vintergatan i olika våglängder

Det är få människor idag som sett Vintergatan ”på riktigt”. För det krävs en helt klar natt på ett ställe utan ljusföroreningar, och det senare finns knappt i Europa. Men chansen finns i alla fall. Däremot räcker vår synförmåga inte till för att se hur vår galax ser ut i andra våglängder, som infrarött, radiovågor och röntgen, så då hjälper det inte med avlägsna platser och klara nätter. Lösningen är att göra ett virtuellt besök på Gleamoscope där natthimlen kan ses i alla möjliga våglängder.

 

Gör en mumie

De gamla egyptierna tyckte som bekant att kroppen var tvungen att bevaras för att livet efter detta skulle bli något att ha. Därför mumifierades faraoner och andra höga potentater och deras katter. Här är ett spel där det gäller att använda rätt verktyg och metoder för att genomföra en framgångsrik mumifiering.

Utforska månen

På Esa:s sidor om månutforskning finns det information om det mesta som rör resor till jordens närmaste himlakropp.

 

Amerikansk fotboll och jordens historia

Hur gör man 4,5 miljarder år begripligt? För amerikaner görs det givetvis bäst genom att använda en amerikansk fotbollsplan. Där kan en geolog placera ut viktiga milstolpar (yardstolpar?) i jordens historia på lämpliga platser och göra en bild av den obegripligt långa tid som vår planet funnits och den obegripligt korta tid som vi funnits.

 

Interaktivt väder

För den väderintresserade är det här en riktigt trevlig sida. Här visas väder över hela världen och man kan själv bestämma vilka lager som ska synas - vindar, lufttryck, molnighet, temperatur, stormar och nederbörd.

 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter