Webbtips


Hela Rosettas färd på lite drygt fyra minuter

Europeiska rymdstyrelsen Esas största triumf är landningen på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko den 12 november 2014. Resan dit tog tio år och var minst sagt krokig, vilket berodde på att det gällde att använda både jorden och Mars som gravitationsslungor. Esas video sammanfattar den totalt över tolv år långa expeditionen på bara lite drygt fyra minuter.

 

Temperaturen stiger

År efter år slås värmerekord, så också 2016 som gått till historien som det hittills varmaste året. Sedan slutet av 1800-talet, alltså industrialismens början, har jordens yttemperatur stigit med cirka 1,1 grader i snitt, men ökningen är inte jämnt fördelad över vårt klot. Nasas Goddard Institute for Space Studies har gjort mätningar på 6 300 platser runt om på jorden och kan nu presentera en animering som tydligt visar hur fort uppvärmningen gått de senaste decennierna och var den är som allra tydligast.
 

Spacade ringsignaler från Nasa

Trött på att ha en ringsignal som låter som alla andras? Då kan du få hjälp av Nasa. Den amerikanska rymdorganisationen delar med sig av några av sina mest berömda ljudfiler. Är du en riktigt inbiten rymdnörd kanske du vill att din telefon ska låta som ”åskväder på Jupiter” eller ”interstellära plasmaljud”. Annars finns förstås också diverse nedräkningar, Neil Armstrongs bevingade ord ”That’s one small step for (a) man...” och Apollo 13:s oförglömliga ”Houston, we’ve had a problem”.
 
 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter