Webbtips

Webben är full av videor med vetenskapliga teman av olika slag.
Tråkigt nog är en tryckt tidning inte ett bra medium för rörlig bild, så vi tipsar istället om vad du kan hitta på internet.

Ett svart hål slukar stjärna

En stjärna i solens storlek som hamnar för nära ett svart hål är dödsdömd. Det skulle sannolikt vara ett spektakulärt skådespel om man bara kunde komma tillräckligt nära, men bortsett från problemet med långa rymdresor så skulle det vara förenat med stora risker.

Som tur är har Nasa gjort en datoranimation av hur det skulle se ut. Filmen visar slutskedet när stjärnan slitits sönder av det svarta hålets gravitation och det återstående gasmolnet accelereras mot det svarta hålet. Stjärnan kolliderar helt enkelt med sig själv.

 

 

Pastavetenskap

Vi svenskar äter i snitt omkring nio kg pasta per person om året och spagetti, makaroner, tagliatelle och andra pastaprodukter står ofta på våra matbord. Men tillagar vi dem rätt?
Många pastaätare har bestämda åsikter om hur den ska kokas. En del har olja i vattnet, andra har det inte. En del sköljer den efteråt, andra inte. Frågan är vad det finns för vetenskapligt stöd för de olika uppfattningarna? Den här videon reder ut begreppen och gör dig förhoppningsvis till en pastakokeriets häxmästare.
 

Bäva månde jorden

Vet du hur en jordbävning låter? Seismologer får lära sig hur man kan urskilja olika typer av jordbävningar genom att göra ljud av de seismiska kurvorna. Ofta är skakningarna och vibrationerna alltför lågfrekventa för att vi ska uppfatta dem som ljud, men genom att öka hastigheten så blir det hörbart. Nu kan du lära dig att skilja på hur bland andra Mount S:t Helens och Mount Redoubt låter när de skakar av underjordens krafter.
 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter