Webbtips

Webben är full av videor med vetenskapliga teman av olika slag.
Tråkigt nog är en tryckt tidning inte ett bra medium för rörlig bild, så vi tipsar istället om vad du kan hitta på internet.
På adressen www.alltomvetenskap.se/nyheter/webbtips hittar du länkarna.

Landa på Pluto

Hur skulle det vara att landa på Pluto? Den här filmen är gjord av fler än 100 bilder som tagits av Nasas New Horizon-sond under sex veckor 2015. Videon visar en resa från det att Pluto och dess största måne Charon börjar skönjas lång bort, och tills man når dvärgplanetens yta.
 

Batteriexplosioner

Litiumjonbatterier är en del av den digitala revolutionen. Utan dem inga mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer - och mycket annat. Jämfört med äldre sorters batterier är de mycket effektivare på de flesta sätt. Men det finns en nackdel - de kan spontanexplodera. Vad det beror på och hur man skulle kunna komma tillrätta med problemet kan du se i denna video.
 

Flares

Den 10 september i år inträffade ett stort solutbrott, en flare. Nasa:s Solar Dynamics Observatory håller ständig koll på vår stjärna och fångade händelsen. Utbrottet var en X8,2-flare, där X står för de kraftigaste utbrotten och 8,2 anger att flaren var drygt åtta gånger starkare än de svagaste inom X-klassen.

 

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter