Zzzz... stör ej - sovande manet

Bild Caltech

Bild Caltech

När under evolutionen uppstod behovet av att sova? Uppenbarligen mycket tidigt. Maneter som är bland de äldsta flercelliga djur vi känner till börjar och slutar dagen med några ordentliga tupplurar. Cassiopea är ett primitivt släkte bland dessa geléaktiga varelser. Den tillbringar merparten av sitt liv med att ligga upp och ner på havsbotten och pulsera med sin klocka. Kanske verkar inte den tillvaron särskilt ansträngande, men det är nog för att Cassiopea ska längta till läggdags.

För att ett vilotillstånd ska få klassas som sömn måste tre kriterier uppfyllas: perioden ska utmärkas av minskad aktivitet, eller stillhet, organismen måste reagera svagare på upplivande stimuli under den här tiden samt den måste uppvisa en ökat behov av att få sova om sömnen varit störd.

Allt detta stämmer in på Cassiopea. Maneten slumrar till flera gånger per natt. Då tar den det ännu lugnare än vanligt och pumpar sin klocka futtiga 39 gånger per minut att jämföra med 58 gånger på ljusa dagen. De är heller inte helt lätt att liva upp dem när de faller i nattdvala. Och får de inte sova när de vill försöker de ta en tupplur till på dagen.

Mest lästa

Fler nyheter

Fler nyheter