Allt om Vetenskap nr 1 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Självkörande elbilar är framtidens transportsystem

Antalet dödsolyckor kan minska med 90 procent om man plockar bort den mänskliga föraren. Dessutom kan antalet bilar minskas och trafiken bli effektivare.
 

Allt rörigare i släktträdet

Nya fynd som hobbitarna på Flores, den mystiska denisovamänniskan och red deer-folket har skakat om ordentligt. Asien börjar träda fram som en allt viktigare scen i det evolutionära drama som gjort oss till de vi är.
 

Soft robotics kan bli den nya revolutionen

Vad är det som säger att en robot inte kan vara mjuk? Något i stil med en bläckfisk kan röra sig mycket effektivare än en hård metallkonstruktion.
 

Mitokondrierna: Fripassagerarna som satte fart på livets utveckling

Kanske är mitokondrierna viktiga på fler sätt än vi insett – bland annat kan de ha en avgörande betydelse för vårt åldrande.
 

Bly – nyttig men farlig metall

Bly har genom årtusenden varit en viktig metall. Men det finns också risker – blyförgiftning är otäcka saker.
 

Så ska Erik XIV :s krigsskepp Mars räddas till eftervärlden

I flera hundra år låg vraket oupptäckt på 75 meters djup utanför Ölands norra udde. Men 2011 hittades det, och nu pågår kartläggning och konservering för fullt.
 
 

Prova på Allt om Vetenskap

Tidning med det senaste inom vetenskap, faktaspäckad och med glimten i ögat. Tidningen framställs helt av svenska vetenskapsreportrar och experter. 3 nr för bara 99 kr eller hela 5 nummer för endast 149 kr!
BESTÄLL AoV