Allt om Vetenskap nr 10 - 2012

Innehåll nr 10 - 2012

Ledare och insändare

Faktiskt
Choklad gör sniglar smartare.
Pingvinernas leverne censurerat.
Mystiska undervattenscirklar.
Årets IG Nobelpristagare.

Nyheter
Språkstudier får hjärnan att växa.
Sveriges enda riktiga korallrev riskerar att dö.
Smältande Arktis kan ge köldknäppar.
Spontana beslut gör dig mindre självisk.

Modern teknik ska stoppa skogsbränder
En bubblare bland naturkatastrofer är skogsbränder - enorma områden eldhärjas varje år, tusentals människor dör, värden för miljarder går upp i rök och miljöförstöringen är omfattande. Att tidigt stoppa bränderna är alltså något som kan spara både människoliv, stora materiella värden och miljö.

Asteroidstoft kan bli solskydd i rymden
Vår värld blir varmare, det är de flesta forskare överens om. Men när det gäller vilka åtgärder som bör vidtas skiljer sig uppfattningarna. En tänkbar framtida metod för att avleda solljus och sänka temperaturen är att använda stoft från en asteroid som ett filter.

Rymdbasen som blir en språngbräda mot Mars
Med en bemannad rymdstation på andra sidan månen skulle vi vara ute i rymden på riktigt. Där är förhållandena sådana att de kan jämföras med en Marsresa, vilket skulle ge ovärderliga erfarenheter inför en sådan. Nu läcker Nasa planer på just detta - en rymdstation i lagrangepunkt 2 som platsen heter.

Dinosauriernas tid började och slutade med asteroidnedslag
Ett asteroidnedslag ledde till dinosauriernas undergång för 65 miljoner år sedan - och kanske inleddes deras era på samma sätt. 136 miljoner år tidigare raderades hälften av alla arter ut och banade vägen för jätteödlorna. Vad som orsakade detta globala massutdöende är ett mysterium, men nu kan amerikanska forskare vara lösningen på spåret.

Snabb bil
Den är snabbare än en pistolkula. Den vertikala raketen på hjul går under namnet Bloodhound och är tänkt att slå nytt hastighetsrekord för bilar. Minst 1 610 kilometer i timmen är målet.

Prylarna du inte visste att du behövde
Är din hund bitsk? Ge den en munkorg i skepnad av en anknäbb.
Rosta ditt frukostbröd med en väderprognos.
Rädd om frisyren? Skaffa en airbaghjälm.

Vindarna i Sverige
Sedan diskussionen om klimatförändringarna kom igång har forskare debatterat om det kommer att blåsa mer eller mindre på jorden. Att kartlägga vindar bakåt i tiden är inte lätt – det finns helt enkelt inte tillräckligt tillförlitliga data. Nu har svenska SMHI löst problemet på ett smart sätt och kan visa hur vindarna utvecklats i Sverige under de senaste 110 åren.

Supersonic bi-directional flying wing
Genom att vända planet 90 grader i luften blir vingarna flygplanskropp och tvärtom. Men tekniken är minst sagt avancerad och det dröjer minst 20 år innan planet går i trafik. Trots Nasas stöd.

Tio saker du inte visste om kroppen
1 500 liter blod passerar genom ett par friska njurar per dygn.
Huden hos en vuxen människa väger mellan fyra och fem kilo.
Tårproduktionen kommer inte igång förrän efter cirka sex veckor efter födseln.

Bieffekter ger mediciner en andra chans
Både Viagra och arsenik är exempel på preparat som i dag fått helt andra användningsområden än de hade från början. Till och med det ökända läkemedlet Neurosedyn används fortfarande, men i dag som cancerbehandling.

Soptippspaleontologi
Några miljoner år innan dinosaurierna dog ut skedde något märkligt i Nordamerika. Av någon anledning dog flera olika ryggradsdjur ut där.
Svaret kan märkligt nog finnas på en kommunal soptipp norr om Bromölla.

Batterier av trä
Bra, billiga och miljövänliga batterier är något som står högt på önskelistan inom alla möjliga områden. Och kanske kan de komma från en restprodukt från papperstillverkning.

Konflikten i Nordirland
Den blodiga söndagen. Den blodiga fredagen. Grymma mord och vedervärdiga tortyrmetoder. Bilbomber och hungerstrejker. Hur startade egentligen allting? Och varför?

Utrotningshotade djur
Sumatratigern, som är endemisk till ön Sumatra i Indonesien, är en av de fem underarter som idag finns kvar, av de ursprungliga åtta. Man räknar med att det, i bästa fall, bara finns 300 sumatratigrar kvar.

Märkligt och verkligt i bild

Frågor och svar
Vilket är jordens äldsta däggdjur?
Vem var Paul Broca?
Kunde mammutarna simma?
Vad är lipemi?

Krönika
------------------------

Prova på Allt om Vetenskap

Tidning med det senaste inom vetenskap, faktaspäckad och med glimten i ögat. Tidningen framställs helt av svenska vetenskapsreportrar och experter. 3 nr för bara 99 kr eller hela 5 nummer för endast 149 kr!
BESTÄLL AoV