Allt om Vetenskap nr 2 - 2018

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Språngbräda till Mars

USA och Ryssland planerar att ha en fungerande rymdstation i månens omloppsbana innan slutet av 2020-talet. Deep Space Gateway, som rymdstationen kommer att heta, ska också kunna fungera som en språngbräda till Mars och resten av solsystemet.
 

Fladdermöss med dödliga virus

För 15 år sedan var världen skrämmande nära en förödande pandemi som skulle ha kunnat ta livet av åtskilliga miljoner människor - SARS. Tack vare snabba insatser och en del tur stoppades den. Nu kan kinesiska forskare ha hittat var viruset uppkom. Och det är oroande.
 

Sensationellt vrakfynd

Gustav II Adolfs flaggskepp hittat mitt inne i Stockholm.
 

Smarta droger

Olika slags preparat som sägs förbättra den intellektuella förmågan används flitigt inom bland annat universitetsvärlden. Men går det verkligen att sätta fart på tankeverksamheten och bli smartare med hjälp av droger? 
 

Varma och kall a känslor

I en rad studier har forskare visat att vår fysiska och psykiska temperatur hänger ihop och att de behandlas av samma region i hjärnan. En kopp varmt kaffe hos bankmannen kan till exempel få oss att lägga hela vårt pensionssparande där, medan ett kallt glas  vatten kan få oss gå någon annanstans.
 

Topplistan:

Världens största spindlar