Allt om Vetenskap nr 5 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Den tvåbenta revolutionen

En sak som gäckat forskarna länge är hur det gick till när våra förfäder började gå på två ben. Det fanns uppenbarligen en stor fördel med detta. Men det är ett mysterium vad det var som från början fick våra förfäder att resa sig. Det finns flera teorier. Men ingen av dem verkar hålla hela vägen.

 

Passagerardrönare

Drönare surrar omkring i luftrummet lite varstans numera. Nästa steg i utvecklingen är naturligtvis att sätta människor i dem. Och det verkar vara på gång tidigare än många förutspått – redan i sommar ska Dubai få sina första passagerardrönare.
 

Atombomb avslöjar månens hemligheter

Forskarna har länge strävat efter att en gång för alla förklara hur jordens måne blev till. Nu har de fått hjälp från oväntat håll. Spåren efter den första provsprängningen av en atombomb kan nämligen leda dagens forskare till en lösning på mysteriet om hur månen bildades.
 

Den nya sidenvägen

Kina gör nu världshistoriens största satsning någonsin på infrastruktur. Med svindlande 40 biljoner kronor ska hela Eurasien knytas ihop med järnväg och båttrafik. ”Nya sidenvägen” kallas projektet som berör 60 länder och 60 procent av världens befolkning. Och får visionära kinesiska och ryska politiker som de vill kanske man det här århundradet kan ta tåget över till USA.

 

Andra världskrigets djärvaste flyktplan?

På det tyska slottet Colditz satt ett antal extremt rymningsbenägna fångar som fick den fantastiska idén att fly därifrån i ett glidflygplan byggt av gamla möbler, sängkläder och med hjälp av en grammofon. Tanken var att det skulle starta från slottstaket och  med draghjälp från ett betongfyllt badkar få tillräcklig fart för att nå andra sidan floden.