AoV Tema Historia nr 1 - 2017

I AoV Tema Historia nr 1 - 2017 kan du bland annat läsa om:

 

Timur Lenk - tidernas grymmaste erövrare

Under 35 år av ständiga fälttåg erövrade den turkmongoliske erövraren Timur Lenk ett väldigt imperium. Hans metoder var enastående brutala och det sägs att tusentals avhuggna huvuden, staplade i väldiga torn, vittnade om var hans armé dragit fram.
 

Börskraschen 1929 – Wall Streets svarta dagar

Festen på New York-börsen verkade aldrig ta slut och kurserna nådde ständigt nya rekordnivåer. Men så sprack bubblan. Under några dramatiska dagar kollapsade marknaden, investerarna sålde i panik och många blev fullständigt ruinerade.
 

Tema - Frihetstiden

 

Dido Belle - Englands första svarta aristokrat

1700-talets brittiska societé höjde på ögonbrynen när den oäkta dottern till ett sjöbefäl och hans svarta älskarinna fick växa upp i ett högadligt hem.

 

Babij Jar - Dödens ravin

Tyskarnas massaker på Kievs judar i september 1941 gjorde ravinen Babij Jar till en av historiens största avrättningsplatser. Men vad utlöste den gigantiska massakern? Och hur kom det sig att tiotusentals människor följde nazisternas kallelse och mötte upp för att gå rakt mot sin egen död?
 

Attarpsmorden

Var det hustrun, dottern eller pigan som lagt arsenik i godsägarens mat? Attarpsmorden blev ett av 1800-talets mest uppmärksammande svenska rättsfall.

 

Darwins resa med HMS Beagle

Under världsomseglingen med fartyget HMS Beagle gjorde en ung Charles Darwin upptäckter som skulle leda till en vetenskaplig revolution: evolutionsteorin om arternas uppkomst.