AoV Tema Historia nr 1 - 2018

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

1848 - det galna revolutionsåret

År 1848 rasade en revolutionär storm i Europa. Reformivrare reste sig mot makthavarna i Wien, Berlin, Milano och en rad andra storstäder. Men när den gamla ordningen med militären på sin sida slog tillbaka färgades gatorna röda av blod.

 

Knut den store och hans Nordsjöimperium

”Från nordmännens raseri, bevare oss”, sägs munkarna ha bett i sina kloster. Men de danska och norska vikingarna svepte in över de brittiska öarna, satte skräck i befolkningen och lade under sig landet. En av dem blev mäktigare än alla andra: Knut den  Store, regent över England, Danmark, Norge och tidvis även Mälarområdet samt Skottland.
 

Skyterna - ett kungarike till häst

På löddriga hästar dundrade de fram över stäpperna i Eurasien och spred skräck och förödelse omkring sig. Skyterna besegrade perser och egyptier och härskade över ett väldigt område från norra Kina till Svarta havet - innan de plötsligt och gåtfullt  försvann ur historien.
 

Tema: Förintelsens hjältar

 

Svenska OS-hjältar

Vinter-OS närmar sig och vi passar på att påminna om gamla idrottshjältar från en tid då Sverige var bäst i världen. Eller i vart fall närapå.

 

Scepter

Under Skeppsholmens kaj, mitt inne i Stockholm, har resterna av Gustav II Adolfs flaggskepp hittats. Fartyget var nästan lika stort som regalskeppet Vasa, men hade till skillnad från detta en framgångsrik karriär och var med om flera sjöslag.

 

Donner Party

Nybyggarna var på väg till Kalifornien men ett olyckligt vägval tvingade dem att övervintra i Sierra Nevadas berg. Vad som sedan följde är en skräckhistoria om vad som händer när maten tar slut och det enda som återstår att äta är - varandra…