AoV Tema Historia nr 2 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Heihachiro – Japans störste sjöhjälte

Japans störste sjöhjälte Togo Heihachiro var en samuraj som gjordes till amiral och krossade den ryska flottan i sjöslaget vid Tsushima 1905. En skildring av hans liv är också berättelsen om hur Japan förvandlades från ett slutet feodalt samhälle till en modern stormakt.

 

Borgia – tidernas mest ondskefulla familj?

Rodrigo Borgia mutade och intrigerade sig in i Vatikanen, där han som påve Alexander VI blev ökänd för sina många älskarinnor, frekventa bordellbesök och sexorgier. Från påvestolen gjorde han allt för att gynna sina utomäktenskapliga barn, bland dem Cesare, Juan och Lucrezia – vars eftermäle inte är mycket vackrare än faderns.
 

Tema: Krut - en explosiv historia

 

Stalins barn – alltid i faderns mörka skugga

En son dog i tyskt fångläger sedan fadern vägrat gå med på utväxling. En annan erkände han aldrig. Den tredje sonen dog i sviterna av sin alkoholism. Och dottern – pappas ögonsten – hoppade av till väst. Men Josef Stalins barn kom aldrig undan det fasansfulla arv han lämnade efter sig.
 

Europas förste kändiskock

Marie-Antoine Carême var kökspojken som blev legendarisk mästerkock och serverade både Napoleon och den ryske tsaren.
 

Sir Arthur Conan Doyle

Mannen bakom den mästerlige brottsbekämparen Sherlock Holmes var egentligen läkare, men kom att ägna merparten av sitt liv åt författarskap. Med tiden blev han alltmer excentrisk och udda.