AoV Tema Historia nr 2 - 2018

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Tiberius - den ofrivillige kejsaren

Tiberius blev romarrikets andre kejsare, men till priset av förlorad kärlek och utebliven personlig lycka. På tronen var han djupt impopulär - en bitter och desillusionerad enstöring, ökänd för sina perversioner och sin grymhet.
 

Nazisternas flyktvägar

Vid andra världskrigets slut lyckades ett stort antal nazistiska krigsförbrytare fly utomlands, många av dem till Sydamerika. Ett helt system av flyktvägar, så kallade  råttlinjer, organiserades, bland annat med hjälp av nazivänliga katolska präster och den sägenomspunna organisationen ODESSA.
 

Ebba Brahe - Sveriges järnlady

Ebba Brahe är mest känd för sin heta ungdomsromans med Gustav II Adolf. De fick aldrig varandra, men Ebba var driftig och tjänade enorma summor på  järnframställning och på sina många gods.
 

Tema: Fenicierna och Karthago

 

Franklinexpeditionen

Franklinexpeditionen i jakt på Nordvästpassagen blev en katastrof. Samtliga 129 deltagare miste livet i det kanadensiska Arktis. I 170 år har man sökt orsaken - nu
kastar nya fynd ljus över mysteriet.
 

Suffragetter

Kampen för kvinnlig rösträtt gick länge trögt, men suffragetterna visade sig ha både vilja och nävar av stål. Och de var hårdhudade nog att ta till terror som vapen i kampen.