AoV Tema Historia nr 3 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Agrippina – romarrikets mäktigaste kvinna

Hon var syster till Caligula, hustru till Claudius och mor till Nero. Agrippina var en av romarrikets mest inflytelserika och kanske ondaste kvinnor. Under en period kom hon att utöva nästan oinskränkt makt över världens mäktigaste imperium. 
 

Nazisternas jakt på den heliga graalen

Uppbackad av Nazityskland och SS-chefen Himmler for amatörarkeologen Otto Rahn runt i världen febrilt sökande efter den heliga graalen. Jakten på det försvunna kärlet från Jesu tid var inte det enda ockulta stickspåret i Tredje rikets bisarra tankevärld.
 

Fransk-indianska krigen

I fyra olika krig mellan 1689 och 1763 slogs England och Frankrike om herraväldet över Nordamerika. Irokeser, huroner och andra indianstammar deltog och spillde sitt blod i strider för de europeiska kolonialmakterna.

 

Tema: Persernas storhetstid

 

Ronald Reagan

Han var B-filmskådisen som blev hyllad president, kallade Sovjetunionen för ”Ondskans imperium” och fick se det kalla kriget ta slut.

 

Världens hemligaste bok

Voynichmanuskriptet har stått emot hundratals år av dechiffreringsförsök. Den 600 år gamla handskriften innehåller 234 sidor med obegriplig text och hemlighetsfulla bilder som ingen ännu lyckats tolka. Men försöken fortsätter.