AoV Tema Historia nr 4 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Bessie Coleman - svart flygpionjär mot alla odds

Som svart och kvinna var hon utestängd från flygskolorna i det segregerade USA. Men tack vare sällsynt envishet blev ”Queen Bess” den första svarta kvinnliga flygaren i landets historia.
 
 

Alkemisten John Dee

Matematiker, astronom, geograf och ockultist – den lärde John Dee blev en av de mest betrodda rådgivarna åt drottning Elisabet I av England.
 

Sankt Valentinmassakern 1929

I 1920-talets Chicago kämpade gangsterbossarna Al Capone och Bugs Moran om herraväldet i den undre världen. Den 14 februari 1929 kulminerade rivaliteten när sju av Bugs Morans män brutalt mördades i ett garage.
 

TEMA: Jakten på de försvunna skatterna

 

Den siste kejsaren av Kina

Pu Yi, den siste kejsaren av Kina, var ännu ett litet barn när han 1912 tvingades att abdikera. För en tid blev han marionettregent åt japanerna, och hölls sedan fången först av Stalin och sedan av Mao. ”Himlens son” slutade sina dagar som trädgårdsmästare.
 

Harry Houdini – utbrytarkungen

Med sina dödsföraktande trick, nedsänkt i vatten med bojor kring fötter och händer eller fastlåst i tvångströja, dinglande tiotals meter upp i luften, tog en fattig ungersk-amerikansk illusionist hela världen med storm.