AoV Tema Historia nr 5 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Pikterna - gåtfulla, blåmålade krigare

Pikterna höll stånd mot det mäktiga romerska imperiet och dominerade under flera århundraden vad vi idag kallar Skottland. Men vi vet förvånansvärt lite om dem. 

 

300 år sedan slaget om Strömstad

I gryningen den 8 juli 1717 släppte den norske sjöhjälten Tordenskjold och hans dansk-norska flotta lös sin överlägsna eldkraft mot Strömstad, där svenskarna hade sitt stora krigsförråd. Men det skulle inte bli någon lätt seger – för de ställdes mot generalmajor Johan Hiertta och hans karoliner.

 

Alexandra David-Néel

Förklädd till tibetansk tiggare i trasor tog sig den franska forskningsresanden Alexandra David-Néel 1924 in i hjärtat av Tibet, en plats som var stängd för västerlänningar.

 

Tema: Maos Kina

 

Blixtattacken mot Lofoten

Morgonen den 4 mars 1941 sattes 500 brittiska kommandosoldater iland i Lofoten i Nordnorge. Målet: att förstöra de nazityska ockupanternas oljefabriker och stjäla deras topphemliga krypteringsmaskin Enigma.
 

Herodotos

”Historieskrivningens fader” är ett epitet som använts om Herodotos, som levde i Grekland på 400-talet f.Kr. Han är nästan två och ett halvt årtusende senare en av våra främsta källor till den antika världen.

 

Prova på AoV Tema Historia

Historietidningen med ett djupgående tema i varje nummer. 100 sidor läsning i varje nummer, utkommer med 9 nummer per år. 3 nr för bara 99 kr eller hela 5 nummer för endast 149 kr!
BESTÄLL