AoV Tema Historia nr 6 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Salò - Mussolinis sista fäste

Italiens inblandning i andra världskriget blev ett fiasko och den en gång så beundrade ”il duce” hade avsatts under förnedrande former. Då fick Benito Mussolini en ny chans, den allra sista: som tyskarnas marionett i den nyinrättade Salòrepubliken i norr.
 

Urtidsdjuret som aldrig fanns

Albert Koch visste vad publiken ville ha i 1840-talets USA. Ju större och mer skräckinjagande, desto bättre. Och något så gigantiskt som det fruktansvärda, nästan 35 meter långa havsmonstret Hydrarchos hade ingen sett förut. Det var inte så konstigt – för arten har aldrig funnits.

 

Norrmalmstorgsdramat 1973

”The party starts!” Mannen sliter fram en kpist och avlossar en salva i taket på Kreditbanken i Stockholms city. Men det är  inget rån, utan ett försök att få fängelsedömde Clark Olofsson fri. Gisslandramat som följer skakade om Sverige och skapade Stockholmssyndromet.
 

Skjutgalne desperadon John Wesley Hardin

En gång sköt han ihjäl grannen i hotellrummet bredvid – bara för att denne snarkade högljutt. John Wesley Hardin begick sitt  första mord vid 15 års ålder och slutade inte döda förrän han var uppe i 40-talet offer.
 

Tema: Ostindiefararna

 

Den fasansfulle Ed Gein – mannen som var ”Psycho” på riktigt

I Plainfield var Ed Gein känd som en harmlös byfåne. Men efter ett kvinnomord rullade polisen upp hans hemska historia. synden i hans mörka hem skulle sända chockvågor över USA – och inspirera till några av det otäckaste skräckfilmer som någonsin gjorts.