AoV Tema Historia nr 7 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Mordet på Gustav III – en adlig komplott

Maskerade, iförda svarta slängkappor närmar sig de sammansvurna i trängseln och larmet från musiken. Skottet går av och kungen vacklar till: ”Je suis blessé!”– Jag är sårad! Mordet på Gustav III – ett dramatiskt ögonblick i den svenska historien – var  resultatet av en omfattande adlig konspiration. Och även om det var Jacob Johan Anckarström som avrättades för mordet fanns det medskyldiga betydligt högre upp.

 

Jakten på Nilens källa

I mitten av 1800-talet hittades Nilens källflöde under en mödosam expedition ledd av de brittiska upptäckarna Richard Burton och John Hanning Speke. Men bägge männen ville ta åt sig äran, vilket ledde till en livslång fiendskap och till och med ryktades ha kostat den ene av dem livet. 

 

Fredrik Barbarossa

Reslig, stark och med ett praktfullt rött skägg förkroppsligade den tysk-romerska kejsaren Fredrik I – med tillnamnet Barbarossa – medeltidens riddarideal. Han utkämpade otaliga krig och deltog i två korståg, men det var inte en strid som till slut tog hans  liv – utan en långgrund flod och en tung rustning.

 

Tema: De stora sjöslagen som ändrade historiens lopp

 

Dag Hammarskjöld – legendarisk FN-ledare

FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld var på medlingsuppdrag i Kongo när han omkom i ett mystiskt flyghaveri. Vad som egentligen låg bakom hans död är ännu höljt i dunkel, men teorier saknas inte. 
 

Atlantens försvunna öar

Öar och länder som Antillia, Satanazes, Frisland, Drogeo, Estotiland får man idag förgäves leta efter på kartan. Ändå var de länge en del av folks världsbild.