AoV Tema Historia nr 9 - 2017

I det här numret kan du bland annat läsa om:

 

Kimdynastins bisarra styre

Under närmare 70 år i Kimdynastins järnhand har Nordkorea blivit en benhård diktatur där befolkningen hålls i slaveri, opposition straffas med döden och en bisarr personkult gör Ledarens nyckfulla ord till lag - och Ledaren själv till gud.

 

Samernas historia

I flera tusen år levde den samiska urbefolkningen relativt skyddad i norr. Men så inleddes den svenska koloniseringen av Sápmi. Samerna fråntogs sina forna fri- och rättigheter och påtvingades en främmande tro - allt för att främja den svenska expansionen. 

 

Che Guevara - våldsmannen som blev en romantiserad myt

Det är ett halvt sekel sedan han dog, skjuten av boliviansk militär. Den kubanska revolutionen hade försäkrat sig om en martyr, och för vänstern blev gerillakrigaren med baskern, det långa håret och den fasta blicken en hjälte. Men verkligheten såg, som så ofta, helt annorlunda ut.
 

Tema: Folkvandringstiden - en värld i förändring

 

Arsenik och gamla...tapeter

Under den viktorianska eran dekorerade britterna gärna sina hem med tapeter i Scheelegrönt. De var inte bara dekorativa - utan visade sig också vara dödligt giftiga.
 

 

Berlinmuren: Så byggdes den, så föll den

I öst kunde man inte längre acceptera befolkningsflykten till Västberlin. Den 12 augusti 1961 inleddes uppförandet av Berlinmuren. Den delade Berlin – och blev en symbol för hela det kalla kriget.